Novosti
ŽIVČIĆ NAJAVIO TUŽBU

Pod patronatom HDZ-a oteli mi televiziju,
a sad mi Đapić pokušava uništiti portal
Objavljeno 5. travnja, 2013.
Vlasnik portala republika.eu i tvrtke Kanal 031 odgovara na prozivke

OSIJEK - Najprije mi je, pod patronatom HDZ-ove vlasti, protuzakonito oteta koncesija za gradsku televiziju, a sada mene i za portal koji sam stvarao tri godine neprimjereno proziva Ante Đapić, inače redovni gost na toj, otetoj mi televiziji. Sad je dosta - poručio je jučer Oto Živčić, vlasnik portala republika.eu i tvrtke Kanal 031.

Živčić i njegov portal, naime, jučer su se - drugi put u dva dana - našli na udaru kritika nezavisnog kandidata za osječkog gradonačelnika, Ante Đapića. “Vlasnik internet-domene republika.eu do sredine veljače bio je Stjepan Ribić, koji je sada nositelj liste HDSSB-a za EU parlament, a ova je domena bila registrirana na adresu briselskog ureda ove županije. Postavljam pitanje tko financira ovu domenu i zašto je ona registrirana na ured koji plaćaju stanovnici ove županije, a ako je vlasništvo Županije, zašto je onda dana u privatne ruke Otu Živčiću”, rekao je Đapić, uz tvrdnju da je u promidžbu portala utrošeno 200.000 kuna.

Živčić, pak, ističe kako nije član ni jedne stranke, a republika.eu “nikada neće biti portal HDSSB-a, niti ijedne druge političke opcije”, te najavljuje - tužbu.

- Poslovanje portala potpuno je transparentno. U taj sam projekt dosad uložio oko 75.000 kuna vlastitog novca, od čega u promidžbu oko 15.000 kuna, a za klevete g. Đapića satisfakciju ću potražiti na sudu - kaže Živčić.

Pojašnjava i priču oko domene. Kaže kako je u pripremi projekta portala zaključio kako se .eu domene na Googleu pojavljuju prije onih s hrvatskom domenom. “Kako nisam državljanin EU-a, takvu domenu nisam mogao dobiti, a kad sam to spomenuo Ribiću, s kojim sam prijatelj još iz vremena Domovinskog rata, on mi je ustupio jednu od svojih domena. Ima li u tome nešto nezakonito?” Dodaje kako je u medijima pune 34 godine, a mozaik portala slagao je tri godine - nakon razočaranja s projektom gradske televizije.

- Govoreći o meni i mom radu, Đapić ne spominje da mi je gradsku televizijsku koncesiju, koju i danas koristi Osječka televizija, politika protuzakonito otela i dodijelila tvrtki 0AR iz Vukovara, koja apsolutno nije zadovoljavala uvjete natječaja. Kaznenu prijavu koju sam podnio protiv Vijeća za elektroničke medije, DORH mi je u vrijeme Sanaderove vlasti odbio, no kad sam dobio upravni spor za taj natječaj, pokazalo se da sam bio u pravu, što iznova potvrđuje i aktualno suđenje za Fimi mediju. Dapače, i nakon pravomoćne presude Upravog suda, umjesto da ugasi Osječku televiziju, što im je bila dužnost prema zakonu, Vijeće ponovno čini kazneno djelo, omogućuje toj televiziji da i dalje funcionira te raspisuje novi natječaj. Nakon toga podnio sam prijavu za nadoknadu štete, koju sam u prvostupanjskoj presudi i dobio, i to u punom zatraženom iznosu, od 2,8 milijuna kuna. Naravno, druga se strana žalila, no ne na bit presude, nego na ingerenciju plaćanja - treba li odštetu isplatiti tijelo koje je donijelo protuzakonitu odluku ili njihov osnivač, RH - zaključuje Živčić.

Inače, Đapić je jučer predstavio i projekt Techcity, prvi od tri dijela njegova predizbornog gospodarskog programa.(D.G./N.Z.E.)

Prozvani Stjepan Ribić:
Domena nema veze s uredom

Riječ je o jednoj od nekoliko domena koje sam kao privatna osoba i državljanin EU-a (Ribić ima dvojno, hrvatsko i talijansko državljanstvo) za 50-ak eura zakupio prije nekoliko godina. Đapić priča gluposti, domena nema nikave veze s Uredom u Bruxellesu - tvrdi Stjepan Ribić. Upitan zašto se u registraciji domene pojavila adresa briselskog ureda, odgovara kako je to “bila neka greška” koja je jučer ispravljena - sada je uz domenu Ribićeva talijanska adresa. “Domenu sam uslužno prepustio svome prijatelju, odnosno njegovoj tvrtki. Želio je .eu domenu, koju nije mogao dobiti s obzirom na to da još nije državljanin Unije”, zaključuje Ribić.

Da sam bio u pravu iznova potvrđuje i aktualno suđenje Sanaderu i HDZ-u za Fimi mediju, kaže Živčić