Ekonomija
U MINUSU 50 POSTO HRVATA

Najviše građana troškove podmiruje plaćom i zaduživanjem
Objavljeno 5. travnja, 2013.

ZAGREB - Najava ministra financija o “rezanju” minusa građana na iznos jedne mjesečne plaće, uzburkala je banke, ali i javnost koju brine kako će taj dug podmiriti. Stoga je portal MojPosao, u anketi provedenoj na više od 1.100 ispitanika, istražio na koji način građani podmiruju svakodnevne troškove kućanstva.

Najviše ispitanika (47 posto) troškove podmiruje plaćom i zaduženjem (minusom) na računu. Ispitanici uglavnom komentiraju kako je to posljedica toga što sve poskupljuje, a plaće se smanjuju. “Plaća mi nije dovoljna za sve životne troškove pa sam u dopuštenom minusu”, kaže jedan od ispitanika. Ispitanici koji su posegnuli u minus učinili su to i radi kašnjenja plaće, ili zato što im se u posljednje dvije godine plaća jako smanjila. Jedan ispitanik pak priznaje da ga je u minus doveo život iznad vlastitih mogućnosti, a drugi ulazi u mali minus svaki mjesec. “Katastrofa, svi smo se prezadužili”, zaključuje jedan od ispitanika. Svakodnevne troškove plaćom u potpunosti podmiruje 32 posto ispitanika. Uglavnom su to građani koji nemaju kreditnih obveza, te oni koji ističu da su se odrekli svakog luksuza.

“Živim s onoliko koliko imam. Ne žudim za nepotrebnim stvarima i ne želim da banke zarađuju na meni”, kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje da živi od plaće uz mnogo, mnogo odricanja. Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17 posto ispitanika, a riječ je većinom o nezaposlenim ispitanicima.

Igor Žonja, izvršni direktor tvrtke Tau on-line, koja upravlja portalom MojPosao, komentirao je rezultate ankete: Bilo bi idealno da tržište funkcionira tako da nisu potrebne dodatne mjere. Ali, s obzirom na situaciju, promjene su ipak potrebne. Većina onih koji su u najlošijoj poziciji, nažalost, nije razumjela da su namjere Ministarstva financija bile pozitivne, odnosno da su prekoračenja po tekućem računu vrlo skupa, te da bi bilo dobro da reprogramiraju svoje dugove, a u 'dodatno kupljenom vremenu' pokušaju ostvariti dodatne prihode, odnosno promijeniti način trošenja. N.Vukadinović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike