Regija
ZAJEDNIČKA TVRTKA ŽUPANIJE I OPĆINE

Geoterm će se brinuti o
termalnom izvorištu
Objavljeno 5. travnja, 2013.
Od stavljanja u funkciju izvorišta višestruke koristi imat će i Babina Greda i Županija

BABINA GREDA – Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda osnovale su zajedničku tvrtku Geoterm d.o.o. sa sjedištem u Babinoj Gredi koja će se skrbiti o geotermalnom izvorištu u tome selu.

– Konačno smo na pravome putu i zahvalio bih županu Boži Galiću na razumijevanju i potpori. Nakon svih naših lutanja u potrazi za rješenjem kako iskoristiti prirodno bogatstvo koje imamo, a pokušavali smo s raznim investitorima, pa se u cijelu priču upetljalo i privatno vlasništvo, napokon smo pronašli najispravniji način. Osnivanjem zajedničke tvrtke koju će voditi stručnjak u pripremanju projekata za europske fondove Saša Dević, koji je u Županiji odradio značajan posao i dovukao velik novac, napokon očekujemo pomake i konkretne rezultate - ističe načelnik Babine Grede Josip Krnić.

Općina je zaposlila pet mladih školovanih ljudi koji će raditi na pripremi projektne dokumentacije. Naime, aktivacija izvorišta iznimno je skup projekt jer je za njegovu realizaciju, osim postojeće bušotine, nužno postaviti još jednu kako bi voda mogla cirkulirati, ponovno se vraćati u podzemlje i zagrijavati. Također je potrebno izraditi i rudarsko-geološki elaborat i utvrditi točan kemijski sastav vode i njezina paleontološka svojstva kako bi se precizirala buduća namjena izvorišta. Sve to zahtijeva golema financijska sredstva.

– Mogućnosti su velike, veliki je novac raspolaganju i samo ga treba znati privući. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti i iskoristiti mogućnosti koje nam nudi EU. Uz postojeću bušotinu planiramo izbušiti novu, izradit ćemo projekt ekonomske isplativosti, utvrditi točne rezerve geotermalne vode i sve pripremiti za dolazak investitora. Energija je danas bogatstvo, voda je mnogo jeftinija od plina, a otvaraju se i mogućnosti za stakleničku proizvodnju - optimističan je Krnić.

Od stavljanja u funkciju izvorišta geotermalne vode, višestruke koristi imat će i Babina Greda i Vukovarsko-srijemska županija, a puno se očekuje i od rudne rente. Naknada za eksploataciju geotermalne vode godišnje će, procjenjuju, iznositi sedam milijuna kuna, od čega polovica pripada Babinoj Gredi, a po 25 posto županiji i državi. Koliko će im to značiti najbolje ilustrira podatak da izvorni proračun općine Babina Greda posljednjih godina nije bio veći od tri milijuna kuna. Krnić najavljuje i osnivanje poduzetničkog inkubatora jer dobiveni novac planira vratiti u gospodarstvo - usmjeriti ga u jačanje malog poduzetništva i obrtništva.

Geotermalno izvorište kod Babine Grede otkrila je Ina u potrazi za naftom. Od centra sela udaljeno je samo kilometar, a po izdašnosti i energetski kvalitetnije je od izvora uz koje su sagrađene Tuheljske, Varaždinske ili Stubičke toplice. Izdašnost bušotine je 200 kubika vode u satu, a temperatura vode je 121,1 Celzijev stupanj. Dnevna proizvodnja termalne vode odgovara dnevnoj proizvodnji oko 300 MWh struje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Izvorište je po izdašnosti energetski kvalitetnije od izvora uz koje su sagrađene Tuheljske, Varaždinske ili Stubičke toplice

121,1

stupanj Celzijev je temperatura vode

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike