Regija
MUP UPISUJE 325 POLAZNIKA ZA PREKVALIFIKACIJE

Nemaju novca za studij, a ni
posla - traže šansu u policiji
Objavljeno 4. travnja, 2013.

ŽUPANJA – MUP je objavio natječaj za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, koji je otvoren do 17. travnja, a mjesta ima za 325 osoba. Kandidati moraju imati završenu četverogodišnju srednju školu, ne smiju biti stariji od 28 godina na dan 2. rujna 2013. godine, moraju imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, a od njih se traži i da su dostojni obavljanja policijske službe i da nisu članovi političke stranke.

Kandidati koji budu ispunjavali tražene uvjete bit će pozvani u Policijsku akademiju u Zagreb na provjeru duševne i tjelesne sposobnosti. Odabir kandidata (muških i ženskih) za upis u program obavit će se na temelju ostvarenih rezultata u dosadašnjem školovanju, rezultata provjere psihičke sposobnosti, indeksa tjelesne mase i tjelesne motoričke sposobnosti, testova opće informiranosti, stranog jezika (engleski/njemački) i informatičke pismenosti, motivacijskog razgovora te rezultata provjere osobne dostojnosti i zdravstvene sposobnosti. Na navedene provjere kandidati će biti pozivani isključivo preko web stranice MUP-a.

Raspisani natječaj razveselio je brojne Županjce koji u Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac vide šansu rješavanja vlastite egzistencije. I na posljednjem natječaju MUP-a kandidiralo je više od 300 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, uglavnom onih koji se nisu uspjeli upisati na željene fakultete ili ih je u tome spriječila teška financijska situacija.

- Već dugo nestrpljivo iščekujem ovaj natječaj. Nisam uspio upisati fakultet u Osijeku, razmišljao sam o tome da školovanje nastavim u Orašju, no nakon konzultacije s roditeljima od toga sam odustao. Naša četveročlana obitelj živi samo od očeve plaće pa nam je 900 maraka za jedan semestar studiranja prevelik izdatak. Vremena su teška, posao je gotovo nemoguće dobiti jer nemam boga za ujaka i odlučio sam pokušati doškolovati se za policajca. Nadam se da sam u dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji i da ću uspjeti zadovoljiti sve ono što se od budućih polaznika bude tražilo - rekao nam je 19-godišnji Ivan iz Županje.

Svjestan je da će konkurencija biti vrlo velika, jer je, primjerice, na posljednjem natječaju upisano 800 polaznika, a broj prijavljenih bio je višestruko veći. Sada ih se prima samo 325, a zainteresiranih će biti još i više nego posljednji put. Uvjeren je u to da će najviše kandidata ponovno biti upravo s područja Vukovarsko-srijemske županije, koja je među najnerazvijenijima u Hrvatskoj, jer su mladi svjesni toga da im posao policajca i zapošljavanje u državnoj službi jamče sigurnost.M.Lešić Omerović

ŠEST MJESECI ZA STRUČNI ISPIT

Nakon završenog programa, koji će početi 2. rujna, polaznici će se primati u radni odnos u policijske uprave odnosno u ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, sukladno s potrebama službe. Prvo će odraditi vježbenički staž, a potom su u roku od šest mjeseci dužni položiti državni stručni ispit i provesti najmanje pet godina u MUP-u.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike