Regija
ZNANSTVENICA NA NAJPRESTIŽNIJEM SVEUČILIŠTU

Mlada Vinkovčanka Tea Žakula
završava doktorat u Bostonu
Objavljeno 3. travnja, 2013.
Tema rada novi je štedni sustav klimatizacije

VINKOVCI - Mlada Vinkovčanka Tea Žakula dovršava doktorski studij na Massachusetts Institut of Technology (MIT) u Bostonu. Završila je istraživanje u projektu Model predictive control for energy efficient cooling and dehumidification pod vodstvom profesora Leslieja Norforda i sada na temelju dobivenih rezultata piše doktorsku disertaciju. Radi se o potpuno novom naprednom sustavu klimatizacije, kojim se, u usporedbi s postojećim sustavima, postiže ušteda energije od 20 do 50 posto. Sustav je trenutačno u fazi implementacije u zgradi na Masdar Institute of Science and Technology, Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati, pod vodstvom jednog od Teinih članova komisije, profesora Petera Armstronga. Obrana disertacije predviđena je za 3. svibnja, a svečanost promocije za 7. lipnja ove godine, nakon čega se Tea vraća na Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje je zaposlena.

Tea je studij na MIT-u počela 2008. godine nakon završenog petogodišnjeg dodiplomskog studija na Sveučilištu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Na MIT-u je 2010. godine magistrirala i počela doktorski studij koji sad završava, u najkraćem mogućem roku.

Inače, MIT je na poznatoj QS World University Rankings listi najbolje sveučilište u svijetu u 2012. godini. Na šangajskoj rang-listi proglašen je trećim sveučilištem u svijetu, a na istoj je listi od 2007. do 2012. godine najbolje sveučilište u svijetu iz područja tehnike.

Tijekom studija Tea je objavila brojne radove u američkim znanstvenim časopisima. Pozvana je i da prezentira svoje istraživanje na konferencijama Američkog udruženja inženjera iz područja grijanja, hlađenja i klimatizacije (ASHRAE) u Montrealu, Chicagu, i Dallasu te na znanstvenom skupu na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj. Najveće joj je priznanje odao Ured dekana MIT-a za doktorski studij, koji ju je odabrao da s još četiri doktoranda predstavlja MIT na Međunarodnom multidisciplinarnom istraživačkom samitu mladih znanstvenika u Singapuru, održanom u siječnju ove godine. Na samitu je oko 200 doktoranada iz cijelog svijeta imalo priliku slušati predavanja i upoznati brojne dobitnike Nobelove nagrade te predsjednika Singapura Tony Tan Keng Yama.

Zahvaljujući postignutim rezultatima, uprava Norheastern University u Bostonu ponudila joj je da bude gostujuća predavačica na kolegiju Environmental Systems pa je prošlog semestra držala nastavu iz područja klimatizacije i tehničkih sustava u graditeljstvu na tom sveučilištu.

Roberta MESIĆ
Vraća se u Hrvatsku

Tea je u vrijeme studija i boravka na znanstvenim konferencijama dobila više ponuda za posao, koje je odbila jer se planira vratiti u Hrvatsku. Budući da je upoznala brojne znanstvenike iz cijelog svijeta, nakon povratka u Hrvatsku planira surađivati s MIT-om i drugim američkim i europskim sveučilištima na različitim znanstvenim projektima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike