Regija
POKUŠAJ OSLOBAĐANJA OKUPIRANE BARANJE

Obilježavanje obljetnice akcije “Baranja”
Objavljeno 3. travnja, 2013.

VALPOVO – Iako je od 3. travnja 1992. godine prošla 21 godina, stanovnici Valpovštine i danas se živo sjećaju najkrvavijeg ratnog dana Domovinskog rata u kojem je u akciji 107. brigade Hrvatske vojske i pokušaju oslobađanja okupirane Baranje, poginulo 15 pripadnika brigade, a 85 je ranjeno.

Prema pričama “Vukova s Drave”, kako su se nazivali pripadnici 107. brigade, tzv. Desant na Baranju bila je vrlo uspješna akcija s obzirom na omjer vojnika s jedne i druge strane, te na vrlo utvrđene neprijateljske položaje. U njoj je sudjelovalo 1.800 vojnika s hrvatske strane. Akcija je počela ujutro u 5.45 sati i prema pojašnjenju tadašnjeg zapovjednika 107. brigade, Miroslava Štargla, ona je u onom vremenu bila nužno zlo s obzirom na svakodnevno granatiranje Valpovštine iz Baranje, i trebala je biti dio šire oslobodilačke akcija, ali se to u praksi nikada nije dogodila. Prema mnogima upravo u toj činjenici leži glavni razlog zašto pripadnici 107. brigade tog 3. travnja nisu potpuno uspjeli u pokušaju oslobađanja Baranje.

Nakon završetka akcije brojne komisije iz vojnog vrha Hrvatske koje su ispitivale okolnosti akcije, zaključile su kako je tog dana 107. brigada svoj posao odradila odlično i unijela veliku dozu nesigurnosti i straha u neprijateljske redove.Koordinacija Udruga iz Domovinskog rata i ove godine u povodu 21. obljetnice akcije “Baranja“ organizira program koji počinje u 16.30 sati svečanim mimohodom od mosta 107. brigade HV u Belišću prema spomeniku na “bentu“ u Baranji. Sat vremena kasnije ispred spomenika počinje vojni protokol polaganja vijenaca uz blagoslov i molitvu, a u 19 sati misu zadušnicu u crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću predvodit će vojni kapelan Alojz Kovaček. Pjevat će crkveni zbor “MIR“.L.Aničić

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike