Ekonomija
ULAZAK U EU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI

Franšizno poslovanje šansa poduzetništvu
Objavljeno 2. travnja, 2013.

OSIJEK - Centar za poduzetništvo u suradnji sa zagrebačkim Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva kraj je ožujka i početak travnja odredio pogodnim terminom za promociju franšiznog poslovanja u Hrvatskoj. Održane su besplatne radionice u Puli, Splitu i Osijeku, slijedi još ona u Zagrebu, ovog petka (5. travnja).

- Ovo je u cilju aktualizacije problematike razvoja franšiznog poslovanja u Hrvatskoj, naročito u kontekstu ulaska naše zemlje u EU. Razgovaralo se o potencijalnoj ulozi franšiznog poslovanja u jačanju konkurentnosti i izvoznog potencijala hrvatskog gospodarstva - kaže dr. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a. Cijeli je ovaj program financijski podržalo veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, a razlog je i taj što u najrazvijenijoj zemlji svjevernoameričkog kontinenta franšize ostvaruju prihod od 745 milijardi dolara te zapošljavaju 7,9 milijuna ljudi u 75 djelatnosti. Ali i najveće franšize u EU su američke korporacije - 7-Eleven, Subway i McDonald's.

- Osim Hrvatske franšizne udruge, franšizno poslovanje promovira i Centar za franšizu koji od 2003. godine djeluje u sklopu Centra za poduzetništvo Osijek - ističe Alpeza te napominje kako je kod nas mali udio domaćih franšiznih sustava u odnosu na ukupni broj franšiza. D.Kuštro

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana