Novosti
UDRUGA MALOLJETNIH BRANITELJA

Državu branilo 3.200 maloljetnih,
nema ih niti u jednom zakonu
Objavljeno 1. travnja, 2013.

VUKOVAR – U cijeloj Hrvatskoj bilo je, prema procjenama, oko 3.200 maloljetnih branitelja. Imali su tada od 13 godina, koliko je bilo najmlađem iz Pakraca koji je u Domovinski rat otišao s 13 godina, do 17-godišnjaka. Postoji danas široka lepeza problema, no boli nas što još uvijek kao kategorija nismo u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja – rekao je Enver Arnautović, dopredsjednik Udruge maloljetnih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH) koja je krajem tjedna u Vukovaru, gdje je i sjedište udruge, obilježila 8. obljetnicu osnutka.

Nacionalna je to udruga u kojoj je 1.078 članova, s osam podružnica diljem Hrvatske. Uz obljetnicu osnivanja UMDDRH-a, održana je i izborna skupština na kojoj su predstavnici svih podružnica za novog predsjednika izabrali Marija Vujevića iz Sinja. On će u sljedećem mandatu zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Damira Besednika iz Cerne koji je dvaput biran na isto mjesto, dok je vukovarski branitelj Arnautović izabran za dopredsjednika.

– Održali smo u Vukovaru i svoju sjednicu iznoseći sve probleme naše populacije, kojih je jako mnogo jer mnogi maloljetni branitelji do danas nemaju riješenu osnovnu egzistenciju, nikakva im prava nisu priznata. Pokušat ćemo taj problem rješavati osnivanjem braniteljskih zadruga jer je u ovom trenutku to jedini način kako zbrinuti ljude koji nakon svega što su prošli nemaju od čega živjeti – rekao je Arnautović i dodao da će i dalje ulagati napore da se maloljetne branitelje dragovoljce uvrsti u spomenuti zakon.

– Nekoliko smo puta dosad o tom pitanju dobivali odbijenice, ali to je borba koju nećemo olako predati. S obzirom na odnos prema braniteljima u državi i nedostatak sluha za probleme, svjesni smo da je to teška bitka, no ne odustajemo. Zakonska forma bar je neki oblik zadovoljštine za našu populaciju – zaključio je dopredsjednik UMDDRH-a.S. Butigan

13

godina imao je najmlađi hrvatski branitelj

Možda ste propustili...