Regija
DOBRE VIJESTI ZA POVRTLARE I DUHANCE

Besplatna legalizacija bunara na
parceli veličine do pet hektara!
Objavljeno 2. travnja, 2013.
Dogovor je postignut nakon pet sastanaka s predstavnicima nadležnog ministarstva

ĐAKOVO/VIROVITICA – Napokon dobra vijest za vlasnike površina s navodnjavanjem koji, otkako država poziva na obaveznu legalizaciju, strepe nad bunarima na tim površinama i koliko će biti skup i složen zalogaj za legaliziranje.

Kako nas je izvijestio predsjednik Zajednice hrvatskih udruga povrtlara Miroslav Filipović, povrtlar iz virovitičkog kraja, na zadovoljstvo povrtlara, ali i duhanaca, postignut je dogovor s resornim službama o legalizaciji bunara i to, ovisno o veličini površina, na besplatan, odnosno mnogo jeftiniji način od prvobitnih prijedloga, bez puno opsežne i skupe papirologije. Svojevrsni je to “amen” uopće na problem legalnog navodnjavanja koje svih ovih godina zapinje na skupoj, velikoj administraciji, pa i apsurdima, rupama u zakonu, centralizaciji sustava, zbog čega navodnjavanje prema zakonu slovi(lo) za nemoguću misiju. Činjenica je to bolnija ako se zna da doslovno ležimo na vodi, a površine što se navodnjavaju su simbolične, pa Slavonija žeđa.

– Na sastanku s pomoćnicom ministra poljoprivrede Vesnom Gartner, predstavnicima Hrvatskih voda i drugim službama dogovoreno je da se bunari na površinama do pet hektara u jednoj parceli, promjera do 100 centimetara, a tako je u većini slučajeva, legaliziraju besplatno na krajnje jednostavan način – potrebno ih je samo prijaviti najbližoj ispostavi vodnoga gospodarstva, odnosno Hrvatskih voda, bez ikakve izrade elaborata, nego samo uz dostavu osnovnih podataka o bunaru. Cijeli postupak detaljno će idućih dana razraditi naputkom Hrvatske vode, nakon izmjene pravilnika. Obaveza je to koju je potrebno obaviti do 1. srpnja i čime se dobiva potvrda. Njome ste legalizirali bunar, odnosno navodnjavanje svoje površine do pet hektara u komadu i nema straha ni od kakve inspekcije i kazne. Vrijedi to i za bunare na više manjih površina koje su ukupno do pet hektara, odnosno isti je postupak i u slučaju da imate deset parcela koje ne prelaze pet hektara. Drugim riječima, jedinična mjera je tih pet hektara. Mi povrtlari predlagali smo da se taj prag digne na 20 ha u komadu, no naš zahtjev nije prošao uz obrazloženje da to iziskuje studije i 'preslagivanje' stanja - poručuje Filipović.

Dobre vijesti, odnosno mnogo bolje od početnih najava da će im legalizacija bunara i navodnjavanja biti skupa, stižu i za one s površinama većima od pet hektara u komadu, a prijavilo ih je 168 povrtlarskih i sličnih OPG-ova.

– I bunari na tim površinama legalizirat će se bez opsežne i skupe papirologije, studija, elaborata, uz neveliku cijenu, a više će se znati za 15-ak dana, po izradi pravilnika. Sve u svemu, mi povrtlari i duhanci izuzetno smo zadovoljni ovakvim dogovorom to više što su prvotne najave o legalizaciji bunara za nas bile nepovoljne, s velikim troškovima, administracijom. Dogovor smo postigli nakon pet sastanaka, no vrijedilo je. Vlasnici bunara i navodnjavanih površina, bez obzira na to što još treba pričekati 15-ak dana do izmjena spomenutih pravilnika, imat će dovoljno vremena za legalizaciju do 1. srpnja, do ulaska RH u Uniju, jer u suprotnom slijede velike kazne, gubitak prava na poticaje, brisanje iz ARCOD-a i druge sankcije - upozorava Filipović na ispunjenje tih obveza do početka srpnja, a kako nelegalizirani bunari ne bi, troškovima, postali - bunari bez dna.

Suzana ŽUPAN
Koncesija po hektaru navodnjavanja bit će 480 kn

Koncesijska dozvola izdavat će se na 30 godina, a cijena joj je nešto veća od 70 kuna. Po hektaru navodnjavanja cijena koncesije plaćat će se 480 kn, što je mnogo manje od prvobitnih najava o čak 8.500 kn po hektaru navodnjavanja, najavljuje Miroslav Filipović. “Koncesija će se plaćati samo za onu godinu kada bunare, koristite što će se regulirati svake godine prilikom prijave kada ćete davati izjavu o njihovom (ne)korištenju”, kaže predsjednik ZUHP-a Filipović.

POSTUPAK:

Bunar treba prijaviti najbližoj ispostavi vodnoga gospodarstva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike