Regija
KAKO DOKAZATI DA SU KUĆE GRAĐENE PRIJE 1968.

U legalizaciji Babinoj Gredi
pomoći će vojne karte JNA?
Objavljeno 30. ožujka, 2013.
Umjesto da sada plate samo razliku za nadograđene kvadrate, dužni su platiti za cijelu kuću

BABINA GREDA – U postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata, odnosno kao dokaz da su pojedine obiteljske kuće i druge građevine u selu sagrađene prije 1968. godine i da ne podliježu toj obvezi, Babogredcima mogu pomoći jedino vojne karte iz Beograda!

Kako doznajemo od načelnika Josipa Krnića, Babina Greda je jedinstven slučaj u Hrvatskoj gdje velik broj mještana ne može dokazati da su njihove obiteljske kuće sagrađene prije 1968. godine.

– Naše je selo među najkritičnijima jer u katastru ne postoje stare karte za Babinu Gredu, a najstarije koje imaju su one iz 1974. godine. Bili smo u ministarstvu, iznijeli naš problem i pokušali pronaći rješenje. Zanimalo nas je mogu li nam se priznati postojeće karte, ali rečeno nam je da to nije moguće jer zakon vrijedi za cijelu Hrvatsku, pravila su ista za sve i ne može Babina Greda biti iznimka - pojašnjava Krnić.

Napominje da su brojni građani u velikim problemima jer ni sami ne znaju odakle krenuti ni kako namaknuti novac za legalizaciju onoga što nije potrebno. Umjesto da sada plate samo razliku za nadograđene kvadrate, dužni su platiti za cijelu kuću jer ne mogu dokazati da je sagrađena prije utvrđenog roka.

– U istoj je situaciji i Općina koja bi također trebala provesti postupak dokazivanja vlasništva, odnosno vrijeme izgradnje za brojne naše objekte – čitaonice, igrališta, zgradu stare mljekare…, a što bi nas u konačnici moglo stajati nekoliko stotina tisuća kuna - upozorava Krnić.

– Jedino rješenje koje bi nam moglo pomoći, rečeno nam je u resornom ministarstvu, u tome je da se za Babinu Gredu i još nekoliko naselja zatraže vojne karte iz Beograda u kojima je sve ucrtano i na temelju čega će se cijeli postupak moći puno lakše odrađivati - zaključuje Krnić i nada se da će srbijanska strana biti kooperativna i što prije izaći u susret kako bi se sve moglo riješiti i legalizirati u zakonski predviđenom roku.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Josip Krnić

načelnik općine Babina Greda

Naše je selo među najkritičnijima jer u katastru ne postoje stare karte za Babinu Gredu

Što kaže zakon

Zakonom je jasno definirano da se građevina sagrađena do 15. veljače 1968. smatra sagrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnoga upravnog tijela. Uvjerenje o vremenu evidentiranja građevine izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka). Oni se smatraju dokazom da je neka građevina sagrađena do toga roka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta