Novosti
EKONOMSKI SAVJETNIK PREDSJEDNIKA

Slijedi novo smanjivanje plaća u
javnom sektoru i još jedan rebalans?
Objavljeno 28. ožujka, 2013.

ZAGREB - Ekonomski savjetnik predsjednika Ive Josipovića Boris Cota, u intervjuu za jedan hrvatski tjednik istaknuo je da je novi rebalans državnog proračuna izvjestan jer se najvjerojatnije neće ostvariti nove Vladine projekcije gospodarskog rasta. Smatra da je hrvatska monetarna i fiskalna politika i dalje ograničena, zbog čega će Vlada, ako izostane rast, morati nastaviti smanjivanje plaća u javnom sektoru.

- Monetarna politika ima ograničenja jer smo eurizirana zemlja sa stabilnim tečajem, dok su ograničenja fiskalne politike određena smjernicama Europske unije koja kažu da deficit budžeta ne smije biti veći od tri posto BDP-a, i da javni dug ne prelazi šezdeset posto BDP-a. Isto tako moramo imati na umu da još nije došlo do gospodarskog oporavka u eurozoni, da je izvoz slab i da je investicijska aktivnost na doista povijesno niskoj razini. Naš gospodarski oporavak u takvim uvjetima nije izgledan, te mogućnost daljnjeg smanjivanja plaća u javnom sektoru postoji - rekao je Cota.

Kao jedinu priliku za ublažavanje trenutačnih problema Cota vidi u povećanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva, što posljedično treba dovesti do povećanje izvoza.

- Cjenovna konkurentnost može se povećati jedino realnom deprecijacijom, što u uvjetima stabilnog nominalnog tečaja zahtijeva smanjenje troškova poslovanja bilo preko smanjivanja troškova rada, odnosno smanjivanja bruto-plaća. Smanjenje bruto-plaća može biti popraćeno smanjenjem poreza i doprinosa, ali i neto-plaća - rekao je Cota.

Smatra kako je prije poreznog rasterećenja potrebno prvo napraviti značajne rezove na rashodovnoj strani proračuna – smanjenje plaća, naknada i kapitalnih projekata - zbog deficita od deset milijardi kuna. Povremene, ali sve češće sukobe u Vladi Cota vidi kao posljedicu lošeg odabira kadra za mnoge važne funkcije. Očekuje stoga kako će Vlada tu napraviti značajne promjene. (E.S.)

Boris Cota

ekonomski savjetnik predsjednika Ive Josipovića

Smanjenje bruto-plaća može biti popraćeno smanjenjem poreza i doprinosa, ali i neto-plaća