Regija
GDJE SU NEKADAŠNJI SABORSKI ZASTUPNICI S PODRUČJA ŽUPANJSKE POSAVINE

Uživaju u saborskoj mirovini, rade kao liječnici, menadžeri...
Objavljeno 28. ožujka, 2013.

ŽUPANJA – Županjski gradonačelnik Davor Miličević, koji će u saborskim klupama zamijeniti Petra Čobankovića, bit će osmi saborski zastupnik iz grada Županje u dosadašnjih sedam saziva Hrvatskog sabora, odnosno jedanaesti s područja županjske Posavine. Pojedini od njih davno su pali u zaborav i njihova se imena u javnosti više i ne spominju. Prestankom mandata postaju opet obični građani - bez zastupničkog imuniteta, (ne)popularnosti i medijske pozornosti, ali zato s velikim privilegijem - saborskom mirovinom.

Prvi parlamentarci iz županjskog kraja bili su HDZ-ovci Niko Popović i Stjepan Blažinkov iz Županje, Matej Janković iz Vrbanje te HSS-ovac Antun Lovrić iz Bošnjaka. Popović je prije odlaska na tu dužnost radio u Posavini, a Županjci su upravo njega dovodili u svezu s propašću tog nekada uspješnog trgovačkog poduzeća uništenog privatizacijom. Janković je nakon dva saborska mandata obnašao dužnost ministra poljoprivrede i vukovarsko-srijemskog župana. Blažinkova i Lovrića malo tko se danas uopće i sjeća, kao i HSS-ovca Marijana Maršića iz Posavskih Podgajaca, nekadašnjeg djelatnika Hrvatskih šuma i zastupnika od 2000. do 2003. godine. Uz njega, saborske su klupe tada grijali i SDP-ovac Branko Tušek i prof. Želimir Janjić iz HSLS-a.

Nakon isteka mandata Tušek se nastavio profesionalno baviti politikom i danas je zaposlen u Uredu predsjednika Ive Josipovića kao povjerenik za sport. Janjić je u Sabor otišao s mjesta profesora hrvatskog jezika iz županjske Obrtničke škole, a dugo je vremena obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

U 5. sazivu Hrvatskog sabora boje Županje branile su i dvije dame. Dr. Ruža Lelić iz HDZ-a bila je ravnateljica županjskog Doma zdravlja, a u Sabor je otišla kao zamjenica tadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. U rujnu 2011. odlučila je aktivirati saborsku mirovinu, a potom je zamrznuti te nastaviti i dalje voditi Medicinu rada u Domu zdravlja u Županji. SDP-ovka Ljubica Brdarić fotelju gradonačelnice Županje zamijenila je onom saborskom. Nakon isteka mandata nije se uspjela vratiti na nekadašnje radno mjesto u Gradskoj knjižnici u Županji. Jedno je vrijeme bila i na birou dok nije stekla uvjete za saborsku mirovinu. Nedavno se pokušala ponovno politički aktivirati i na predstojećim izborima biti kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu, ali nije dobila potporu stranačkih kolega.

U prošlom, 6. sazivu Sabora Županja je imala svoga predstavnika. Krešo Filipović iz HDZ-a na tu je dužnost otišao s mjesta predsjednika Uprave Sladorane. Iako se špekuliralo da će se nakon isteka mandata ponovo vratiti u Sladoranu, a spominjao se i kao potencijalni direktor Slavonija Nove, nedavno je imenovan savjetnikom predsjednika Uprave Viro tvornice šećera u Virovitici.

PRVI PUT GRADONAČELNIK ZASTUPNIK?

Ako birači u svibnju povjerenje ponovno, treći put, iskažu kandidatu HDZ-a Davoru Miličeviću, Županju će prvi put voditi gradonačelnik koji je ujedno i saborski zastupnik.

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike