Dome slatki dome
PRIJE SADNJE DOBRO ISPLANIRAJTE SVOJ UKRASNI VRT

Vrt prvo na papiru
Objavljeno 28. ožujka, 2013.
Samo skladan vrt u koji će se dobro uklapati vrtne stazice, sjenice, klupe, zidići... bit će lijep oku i ugodan za boravak

Vezani članci

VJESNICI PROLJEĆA - ZAHVALNA I OTPORNA CVJETNICA

Nema vrta bez jaglaca

NAJLJEPŠE SOBNE BILJKE: AMARILIS

Cvijet raskošne ljepote

B ilo da ste sagradili novu kuću ili živite u staroj kući, obično oko nje želite imati lijep ukrasni vrt. Lijep, skladan ukrasni vrt, naime, u mnogome pridonosi i ljepoti same kuće, pa nije svejedno što ćemo u njemu posaditi i kako ćemo to izvesti.

Stoga trebamo zimi dobro razmisliti koje biljke saditi, gdje ćemo ih posaditi i sve pravodobno pripremiti za sadnju, kako bismo već u proljeće mogli početi uređivati svoj ukrasni vrt. Dakako, kako bismo bili sigurni da će naš ukrasni vrt biti skladan i zaista lijep, najbolje bi bilo za projektiranje vrta angažirati stručnjaka koji je znalac u odabiru bilja i njegovom komponiranju. Međutim, mnogi vlasnici kuća i vrtova nalaze zadovoljstvo upravo u tome da svoj vrt sami osmisle i urede, te da ga kasnije sami i održavaju. No, odakle početi ako o vrtnoj arhitekturi baš ne znamo mnogo?

Struktura tla

Prije svega, oni koji žele sami saditi bilje i urediti svoj ukrasni vrt trebali bi nabaviti bar neku dobru stručnu knjigu iz koje će naučiti prve korake o projektiranju i uređenju ukrasnog vrta. Pri tome je osnovno poznavanje klime i podneblja u kojem će se nalaziti vrt, te tla u koje će biljke biti posađene. Naime, neke ukrasne biljke uspijevaju samo u mediteranskom ili submediteranskom području, dok drugima više odgovara hladnija i vlažnija klima.

Izbor bilja za toplije krajeve veći je nego bilja koje može dobro uspijevati u hladnijim zonama. Prvo trebate ustanoviti kakve je strukture vaše tlo. Ako je ono suviše pjeskovito, tada bi mu prvo trebalo dodati glinaste zemlje, pa ga tek nakon toga gnojiti kompostom, stajnjakom ili nekim drugim organskim gnojivom. Naime, pjeskovita tla slabo zadržavaju vodu, pa ih treba često natapati. Takvo tlo moramo nastojati popraviti, odnosno pomiješati ga s teškom, glinastom zemljom, koja će vezati čestice pijeska, pa će tlo postati mrvičasto.

Vapno ili treset?

Ako se pak radi o teškom, zbijenom tlu s mnogo glinenih čestica, treba mu dodati pijeska. No, ponekad ni to nije dovoljno. Kako većina ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća voli neutralnu reakciju tla, morali bismo znati kakvo je naše tlo. Stoga bi trebalo dati zemlju na analizu, pa ako ona pokaže da nam je tlo previše kiselo, treba ga kalcificirati, odnosno dodati mu nešto mljevenog vapnenca ili vapna, a ako je ono suviše alkalno treba mu dodati kiseli treset, neko od mineralnih gnojiva kisele reakcije ili ga nekim drugim metodama nastojati popraviti. Tek nakon takvog popravka tla može se ono pognojiti i pripremiti za sadnju.

Kvalitetan kompost

Sve biljke pa tako i one ukrasne najbolje rastu na tlu koje je bogato humusom. Stoga je tlo u koje ćemo saditi naše ukrasno bilje potrebno gnojiti s dosta dobro odstajalog stajskog gnojiva ili s većom količinom kvalitetnog komposta. Pritom se ne moramo bojati da ćemo komposta možda metnuti suviše.

Usklađivanje boja i oblika

Kad smo tako priredili tlo, možemo prići projektiranju našeg ukrasnog vrta. Pri tome treba dobro uskladiti naše želje i mogućnosti. Kad ste na svoju listu bilja koje bi željeli saditi stavili biljke kojima provjereno odgovara klima, trebate dobro pogledati kamo ćete ga posaditi. Naime, neke biljke vole sunce, a neke polusjenu, dok pojedine uspijevaju i u dubokoj sjeni drveća ili kuće. Želite li primjerice, pod drvećem, osobito onim guste krošnje, urediti travnjak, to će vam teško poći za rukom. Bolje je za tu namjenu umjesto trave izabrati neku drugu biljku koja dobro pokriva tlo i čini ga lijepim i zelenim, kao što je primjerice, zimzelena vinka, koja uz to još u rano proljeće cvate lijepim plavim cvjetovima. U obzir u tom slučaju može doći i hiperikum, koji također vrlo brzo pokrije tlo, a ima dosta krupne žute cvjetove pa je i zbog toga vrlo dekorativan.

Pri projektiranju vrta važno je znati i iz kojeg pravca pušu jaki vjetrovi, pa osjetljive biljke saditi u zavjetrini ili posaditi visoku živicu ili drvored kao vjetrozaštitni pojas. Nadalje, treba znati koje će biljke narasti više, a koje će biti niže kako ne bi jedna drugu zasjenile. I napokon, za projektiranje ukrasnog vrta trebate imati i ponešto umjetničkog duha, jer usklađivanje boja i oblika pojedinih biljaka od presudne je važnosti. Naime, samo skladan, ne pretrpan vrt, s pomno odabranim biljem u koji će se dobro uklapati i vrtne stazice, sjenice ili nadstrešnice, klupe, zidići i sva druga infrastruktura i elementi, bit će lijep oku i ugodan za boravak. Samo takav vrt bit će “vrt za dušu”, vrt u kojem će se njegov vlasnik moći odmarati i njime se ponositi. M.Blažević, dipl. ing.agr.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike