Sport
NEMA IZGONA IZ EUROPE ZA NK OSIJEK

Osječani podmirili sve dugove i izbjegli
sankcije kojima je UEFA prijetila
Objavljeno 27. ožujka, 2013.
NK Osijek je riješio sva dugovanja iz prošle godine prema igračima i zaposlenicima

Vezani članci

RASPRODAJA U GRADSKOM VRTU

Josić: Nisam htio klub odvesti u stečaj, mahnite prodaje više se neće ponoviti

VERBALNI SUKOB VLADE RH I UEFA-e NA SKUPŠTINI HNS-a

Surkis: Hrvatska je na rubu izbacivanja iz svih natjecanja!

PREDSJEDNIK OSIJEKA RAZOČARAN HNS-om

Josić: Izigrali su nas i uzeli nam to malo radosti

NK Osijek neće biti izgnan iz europskih natjecanja na tri godine. UEFA nije prijetila samo HNS-u nego i Osijeku i Hajduku zbog dugovanja prema igračima i klupskim zaposelnicima.

Tako je NK-u Osijek prijetio mogući izgon iz Europe na čak tri godine ako ne podmiri svoja dugovanja. Ipak, taj ružni scenarij neće se dogoditi jer su u Gradskom vrtu i prije zadanog roka (31. ožujak) uspjeli izravnati sve svoje račune za prošlu godinu, što je bio uvjet da ih se pomiluje.

- UEFA odluku o našem pomilovanju tek treba donijeti, a očekujemo da će se to dogoditi početkom sljedećeg mjeseca. Mi smo učinili sve što se od nas tražilo kako bismo izbjegli kažnjavanje. Podmirili smo sva dugovanja za prošlu godinu i zato sam uvjerena u pozitivno rješenje našeg slučaja kada UEFA provjeri dokumentaciju koju ćemo joj dostaviti do zadanog roka. Tako će nam, ako to izborimo na terenu, biti dopušteno igranje u europskim natjecanjima. Istina, zbog kazne smo nepovratno izgubili 105.000 eura koje smo zaradili igranjem u pretkolima Europske lige, ali ostalo nam je 95.000 eura, što je malo više negoli su iznosili troškovi nastupanja u tim pretkolima. Na kraju smo ipak zaradili, ali ne onoliko koliko smo planirali i željeli - kaže Valentina Koprivnjak, direktorica NK Osijek.

Dakle, vrata europskih natjecanja za Osječane će ostati otvorena, i to je svakako dobra vijest. Još bolja je da se klub financijski konsolidirao, a od sutra će početi svoj novi život kao Športsko dioničko društvo. Sve to stvara uvjete da se u Gradskom vrt u sljedećim sezonama formira momčad koja će biti sposobna opet izaći na europsku scenu. Jasno, taj je film za ovu sezonu prošao, ali u prespektivi se imamo pravo nadati da će osječki prvoligaš opet biti na pozicijama koje mu po ugledu pripadaju, a to je među četiri prvoplasirane momčadi u HNL-u.

Inače, podmirivanje svih obveza prema igračima i Radnoj zajednici za cijelu prošlu godinu bit će značajno i za postupak licenciranja za sljedeću sezonu. Obično je klub financijske zahtjeve licenciranja rješavao tako što su igrači potpisivali dokument o odgodi svojih potraživanja. Ovaj put to neće biti potrebno s obzirom na to da NK Osijek nema nikakvih dugovanja iz prošle kalendarske godine, pa nema nikakvih zapreka u zadovoljavanju financijskih uvjeta kod licenciranja. Ostaju oni tehnički koji su vezani uz infrastrukturu, ali oni su uvijek bili mnogo manji problem koji se uvijek može rješavati u hodu. Uglavnom, ovo je prvi put nakon niza godina da u Gradskom vrtu neće morati tražiti rupe u propisima kako bi ishodili licencu za natjecanje u Prvoj HNL, ali i u Europi. Sređivanje klupskih financija bio je grozno težak posao, pa čelnicima osječkog prvoligaša treba čestitati na dobro obavljenom poslu. Jasno, najveći dio novca za podmirivanje tih dugovanja pribavljen je zimskim transferima četvorice igrača u Rijeku. Bez toga NK Osijek bi danas vjerojatno bio u gadnim financijskim problemima i vrlo vjerojatno bi podlegao kazni UEFA-e. Ovako su perspektive ipak pozitivnije...

Dalibor KELER

Europski vlak za ovu sezonu je prošao, ali u perspektivi se imamo pravo nadati da će Osijek biti na pozicijama koje vode u euronatjecanja

Najčitanije iz rubrike