Regija
POSLJEDICE SMANJENJA PARTICIPACIJE

Centru za dijalizu u
Županji prijeti zatvaranje
Objavljeno 27. ožujka, 2013.

ŽUPANJA - Ako Vukovarsko-srijemska županije ne uspije pronaći sredstva i pomoći Domu zdravlja u Županji, Centar za dijalizu morat će staviti ključ u bravu. Problemi su nastali prije godinu i pol dana kada je HZZO smanjio cijenu postupka dijalize sa 930 kuna na 744 kune. Od tada centri za dijalizu rade s gubitkom.

- Do sada smo se snalazili na način da se pokrivamo unutar proračuna pa se novac preusmjeravao tamo gdje je potreban. No pred nama je novi način ugovaranja specijalnosti pa se bojimo da to više neće biti moguće - kaže ravnateljica Luca Lešić.

Dodaje da su i prije smanjenja cijene bili jedva na nuli. Do sada se, napominje, nekako uspijevalo balansirati i gubitke prebijati preusmjeravanjem iz drugih djelatnosti, no sada su i njima sredstva smanjena i više se nema odakle namaknuti novac koji pokrio razliku do stvarne cijene postupka.

Na dijalizi u Županji trenutačno ima 35 pacijenata i mjesečno se obavi više od 400 postupaka, a s obzirom na to da je HZZO za čak 20 posto, odnosno za 186 kuna za svaki obavljeni postupak smanjio participaciju u realnim troškovima, Dom zdravlja doveden je u vrlo nezavidnu financijsku situaciju. Troškovi dijalize postali su preveliko opterećenje koje je nemoguće izdržati. Ugrožena su čak i radna mjesta i plaće zaposlenika i ako Županija kao osnivač ne bude mogla pomoći i pronaći sredstva, a riječ je o 900.000 kuna godišnje, Centar za dijalizu u Županji bit će zatvoren. Takav, za bubrežne bolesnike kojima dijaliza život znači, crni scenarij značio bi ponovni odlazak u Vinkovce i druge centre tri puta tjedno. Na putu bi provodili i više od sat vremena, a dijaliza bi se obavljala i u noćnim satima, što bi im bilo vrlo naporno.

– Poduzela sam sve što je u mojoj moći i još uvijek se nadam da to toga neće doći. Razgovarala sam i sa županom, koji je obećao pomoći i uvjerena sam da će Županija učiniti sve kako bi dijalizu zadržala u Županji i olakšala život korisnicima usluga hemodijalize, kao i njihovih obitelji. To je naš nadstandard i naša kvaliteta, i u okviru kuće smo balansirali i maksimalnim uštedama i razionalizacijom pronalazili rješenja, tako da pacijenti nisu osjetili nikakvu razliku u kvaliteti pružanja zdravstvene zaštite, a svim se silama trudimo da tako i ostane - pojasnila je ravnateljica Lešić.

Napominje da to nije problem samo Centra za dijalizu pri županjskom Domu zdravlja nego svih centara u Hrvatskoj i da je riječ o kompleksnom pitanju. Nada se da će HZZO preispitati navedenu odluku i odrediti cijenu koja bi osiguravala nesmetano odvijanje postupaka hemodijalize.

Na zdravstvenoj karti svijeta Posavina je naznačena kao endemsko žarište, i s hrvatske i bosanske strane rijeke Save, jedno od rijetkih područja s ekstremno velikim brojem pacijenata oboljelih od endemskog nefritisa. Medicina još nije dala odgovor koji je presudan “okidač“ bolesti zatajenja bubrega.M.Lešić Omerović

Kriva je voda?

U tijeku je istraživanje u bosanskoj Posavini pod pokroviteljstvom Svjetske nefrološke organizacije. Velik broj oboljelih pojavljuje se u nizinskim krajevima uz velike rijeke, a stručnjaci tvrde da je problematična voda koja prolazi kroz tzv. pleistocenske slojeve ugljena, genetika, ali i fitotoksini. Kao uzročnik zatajenja bubrega spominje se i biljka vučja stopa, česti sastojak čaja za mršavljenje.

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike