Osijek
STRUČNJAK PREKO TEČAJEVA

Polupismeni bez znanja o povlačenju novca iz EU-a
Objavljeno 26. ožujka, 2013.
Centri za obrazovanje prebacili su se na školovanje za projekt menadžere za EU fondove

Od 1. srpnja, odnosno ulaskom Hrvatske u EU svaka državna ustanova morat će imati osobu osposobljenu za pisanje projekata financiranih iz EU fondova jer ni jedna udruga, obrt, tvrtka ili ustanova potpore neće moći dobiti ni na jedan drugi način.

Upravo je i to jedan od razloga zbog kojeg su gotove sve škole i centri za obrazovanje naglo s tečajeva stranih jezika i informatike naglasak prebacili upravo na školovanje za projekt menadžere za EU fondove. No, nas je zanimala hoće li doista svi koji sada ulože i do 20.000 kuna koliko je cijena ovog tečaja na osječkom Ekonomskom fakultetu, i postati stručnjaci za povlačenje novca iz EU fondova.

- Riječ je o znanju koje će sutra biti poput znanja engleskog ili poznavanja rada na računalu. Bez znanja povlačenja novca iz EU fondova bit ćete polupismeni. Naravno da ne možeš odmah nakon tečaja postati vrhunski stručnjak i za to ti treba najmanje dvije godine stalnog apliciranja, ali to je budućnost financiranja i budući “modus operandi”. Mislim da na ove tečajeve ipak ne može ići svatko i da bi trebao imati bar fakultet i radno iskustvo. Ono što preporučam svakome tko se odluči za ovo obrazovanje je da pogleda reference predavača i jesu li oni doista povukli neki novac iz fondova ili su čisti teoretičari, objašnjava Igor Medić koji u sklopu Mirakul edukacijskog centra obrazuje o fondovima još od 2006. i to na području Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

U ustanovi za obrazovanje Edunova, koja inače ima najpovoljniju cijenu ovog tečaja od 8.400 kuna, kažu kako je riječ o iznimno pametnom ulaganju u sebe jer će se nakon ovog tečaja korist moći izvući na tri načina.

- Prvo - moći ćete se zaposliti u bilo kojoj tvrtki kao stručnjak za provedbu projekata i raditi na takvom radnom mjestu, druga opcija je da postanete konzultant i drugima pomažete u pisanju projekata, a treća opcija je da postanete outsourcing projektant, koji zapravo piše projekte za druge, ali se nigdje ne pojavljuje imenom i prezimenom. Nama se dogodilo da nam je u prvoj skupini jedan od polaznika još za trajanja tečaja povukao 100.000 eura iz fondova, a tri naše polaznice su nakon tečaja otvorile konzalting tvrtku i sada pišu projekte za druge. Mislim da Osječani još nisu dovoljno svjesni koliko je riječ o važnoj edukaciji i koliko se bez nje neće ništa moći. Ova edukacija tek će postati hit - uvjeren je je Eduard Kuzma iz Edunove.

Nefreteta Z. EBERHARD
ULAGANJE U SEBE I SVOJE ZNANJE

Da obrazovanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova nije glupost mišljenje je i prvog čovjeka Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije, inače agencije koja je povukla najviše novca iz fondova u cijeloj državi, a riječ je o Stjepanu Ribiću. On je i sam predavač na osječkom Pučkom otvorenom učilištu.

- Svakako je riječ o dodatnoj vrijednosti i danas više ne možete samo završiti fakultet i reći to je to, već se bazirati na cjeloživotnom obrazovanju. Ono što je kod nas konkretno bitno je da već imate projektnu ideju, a mi vam onda na tečaju pomažemo da je naučite aplicirati i za nju dobiti novac - kaže Ribić.

IGOR MEDIĆ

edukacijski centar Mirakul

Svakome tko se odluči za ovo obrazovanje preporučam da pogleda reference predavača

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike