Regija
OTVOREN PANSION S EU NAGRADOM

Vila Vanda spaja ekologiju i turizam
Objavljeno 25. ožujka, 2013.

VUKOVAR – I prije nego što je otvorio svoja vrata prvim gostima, obiteljski pansion Vila Vanda u Vukovaru dobio je EU nagradu za energetski projekt jer u 600-tinjak “kvadrata” smještajnog objekta kojim će se obogatiti turistička ponuda grada na Dunavu posebno se pazilo na ekologiju i uštedu energije.

– Prihvatili smo nove tehnologije, ali uza svu suvremenost, spojili smo i uređenost interijera s prošlim stoljećem – kazao je Pavao Josić na otvorenju smještajnog objekta s 13 soba u Dalmatinskoj ulici krajem prošloga tjedna.

Vlasnici, supružnici Vanda i Pavao, pansion su izgradili pokraj konobe Megaron, koju su otvorili vrativši se u svoj grad iz progonstva. Navode kako Vila ima tehnologiju 30 godina ispred sličnih objekata jer u Hrvatskoj, tvrde, ne postoji ni jedan objekt koji koristi takvu tehnologiju dok ih je u Europi samo desetak. Odatle i nagrada Europske unije za najinovativniji projekt na području obnovljivih izvora energije za 2012. godinu. Pokazujući objekt, Pavao Josić nabraja – izolaciju koja osigurava goleme uštede energije, njemačku stolariju s trostrukim staklima, radijatore po sobama koji se “gase” kada se otvori prozor, LED žarulje i rasvjetu koja se pali pomoću skrivenih senzora dok se prolazi hodnicima i sobama da bi se prestankom kretanja sama gasila, virtualnu telefonsku centralu, IP telefone u svim sobama za goste….

– Otvorenje je prva faza, a u drugoj i trećoj plan je gradnja geotermalnog hibridnog polja ispod parkirališta, postavljanje solarnih kolektora i gradnja solarne elektrane. Zgrada će biti energetski posve neovisna i proizvodit će više energije nego što će joj trebati – govori Josić o nastavku projekta u idućih 2-3 godine. Zaokružena investicija bit će oko 4 milijuna kuna.

– Uplovili smo u sve što je država predvidjela kako bi olakšala poduzetnicima nakon povratka u Vukovar, slijedimo smjernice i sretni smo što je naš objekt dio turističke priče grada – zaključio je Josić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo rekao je na otvorenju kako spomenuta investicija govori da su ljudi prepoznali potencijal svog grada, ali ujedno i obogatili sadržaj Vukovara koji stremi razvoju turizma. Sanja Butigan

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike