Regija
USPJEŠNE ŽUPANJSKE MERETINE

Spremni za europsko tržište sjemenske robe
Objavljeno 25. ožujka, 2013.

ŽUPANJA – Nakon privatizacije poljoprivredna tvrtka Meretine nastavila je uspješno poslovati i ostvarivati ambiciozne planove za proširenje proizvodnje i još bolje pozicioniranje na tržištu. Meretine su bile u stopostotnom vlasništvu Grada Županje i prije dvije godine su za 18 milijuna kuna prodane Slatinama d.o.o. iz Ivankova, koje su osnovale tvrtke Gorup i Cezareja. Na kupnju te županjske tvrtke, poznate po proizvodnji i doradi sjemena svih ratarskih kultura, vlasnici su se odlučili zbog orijentacije na sjemenarstvo. Meretine obrađuju 450 hektara, posjeduju sve potrebne strojeve i poljoprivrednu mehanizaciju, vlastite doradbene kapacitete, sušaru za žitarice i podna skladišta. Prednost tvrtke svakako je u činjenici što je veće komplekse poljoprivrednih površina uspjela zadržati u cjelini, a što je jako važno zbog kvalitetnog organiziranja proizvodnje. Nakon prelaska u privatno vlasništvo u Meretinama nije došlo do kadrovskih ni strukturnih promjena, zadržana su sva radna mjesta, djelatnicima nisu uskraćena prava, a na čelu tvrtke ostao je direktor Goran Lastavica. Unatoč ekstremnoj suši koja je lani desetkovala prinose, Meretine su se uspjele financijski konsolidirati i u 2012. ostvariti pozitivan rezultat. Intenzivno se krenulo i u ulaganja, koja su osnovni preduvjet ekonomski održivog razvoja proizvodnje i konkurentnosti na tržištu.

– Ekonomski gledano, u perspektivi razvoja dvije su stvari danas važne – energija i hrana. I stoga, kao proizvođači hrane, ne strahujemo za svoju budućnost i ne sumnjamo u to da ćemo naći svoje mjesto na zahtjevnom europskom tržištu. Spremni smo, na vrijeme smo se prilagodili europskim normama i ispunili ono što se od nas očekuje - objašnjava Lastavica.

Osim što uspješno vodi tvrtku, Lastavica je angažiran i na izradi projekata iz IPARD programa za tri tvrtke – Meretine, Slatine iz Ivankova i Ratarstvo iz Drenovaca. Riječ je o silosima kapaciteta do 1.500 tona, za čiju se gradnju može povući 50 posto nepovratnih sredstava iz spomenutog programa. Uvjeti su dosta rigorozni jer se, napominje Lastavica, za svaki dobiveni euro traži da se pravilno i po zakonu iskoristi.

I ova bi godina za Meretine trebala biti uspješna. Očekuju se dobri prinosi na 210 hektara pod sjemenskom pšenicom kvalitetnog sortimenta koji ispunjava EU standarde, 150 hektara bit će zasijano sjemenskom sojom, a 80 hektara šećernom repom, čija je cijena već definirana, što je, smatra Lastavica, dovoljan razlog za proizvodnju i poštovanje plodoreda. U Meretinama planiraju povećati doradu soje i pšenice jer je potražnja za sjemenskom robom vrlo velika i plasman nije upitan. Stoga će se ići na veće ugovaranje s OPG-ovima u sustavu PDV-a kako bi se osigurale dostatne površine za sjemensku proizvodnju i upošljavanje doradbenih kapaciteta. Marija Lešić Omerović

Stabilna tvrtka s potencijalima

Čelnik Cezareje iz Nijemaca Marijan Novoselac, koji je u kupnju Meretina ušao s poslovnim partnerom Božidarom Gorupom, zadovoljan je akvizicijom u Županji i ističe da je riječ o zdravoj i stabilnoj tvrtki s velikim potencijalima, koji joj jamče daljnji razvoj i još uspješnije poslovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike