Novosti
NE MOGU SE VIŠE FINANCIRATI

273 grada i općine prešli su rub financijskog kolapsa!
Objavljeno 23. ožujka, 2013.
Bez političkog konsenzusa ni jedna reforma koja se tiče teritorijalnog ustroja neće uspjeti

ZAGREB - Za dva mjeseca građani Hrvatske birat će vlast u 576 općina, gradova, županija te Gradu Zagrebu. Hrvatska će dobiti 127 gradonačelnika, 429 načelnika, 20 župana i stotine novih općinskih, gradskih i županijskih vijećnika. Čak polovina njih vodit će sredine koje ne uspijevaju financirati poslove koji su u njihovoj nadležnosti.

Bez obzira na to što je i prošla vlada najavljivala novi ustroj i što je Ministarstvo uprave zaključilo da njih polovina ima ozbiljnih problema s ispunjavanjem dijela zadataka zbog kojih su i osnovani, ništa se nije dogodilo.

- Pokazalo se - 273 općine i grada ne mogu prihodima financirati ni 80 posto poslova koji su u njihovoj nadležnosti - kazao je zastupnik u Saboru Davorin Mlakar te naglasio da se u postojećem ustroju nešto mora mijenjati, što ne znači da je rješenje ukidanje svake općine ili grada koji ne mogu financirati svoje potrebe. U nekim je slučajevima, navodi Mlakar, rješenje u tome da se nekoliko općina dogovori oko zajedničkog financiranja, primjerice, doma zdravlja ili bilo kojeg projekta.

- Mora se vidjeti je li država s nacionalne na lokalnu razinu spustila samo odgovornost za, primjerice, obrazovanje ili zdravstvo, ali ne i dovoljno sredstava da se to financira. Odluke, koje će uslijediti nakon rasprave o lokalnom ustroju, ne može donijeti ni jedna politička opcija sama, bez konsenzusa koji će uključivati ne samo dvije velike stranke nego i njih četiri, pet - kaže Mlakar.

I ministar uprave Arsen Bauk ističe da je i sam nekoliko puta kazao da bez političkog konsenzusa ni jedna reforma koja se tiče teritorijalnog ustroja Hrvatske neće uspjeti. Sadašnja je vlada na početku mandata osnovala i Nacionalno vijeće za decentralizaciju, a cilj je da se, osim fiskalnih i funkcionalnih, razmatraju i administrativni aspekti, ali dosad iz tog vijeća nije izišao nikakav prijedlog.

- Ako se stranke ne mogu dogovoriti, možda je rješenje referendum, pa makar on bio samo savjetodavni - predlaže Bauk.

Jagoda MARIĆ/Maja MUŠKIĆ
SLAVONIJA, BARANJA i Srijem
Općine na popisu za odstrjel

Od čelnika osam općina u županjskoj Posavini, jedino načelnik Štitara Marko Bikić smatra da je teritorijalni preustroj neizbježan i da će udruživanje pojedinih općina i gradova biti nužno.

- Nismo se ni trebali odvajati od Županje. Štitar je premalen da bi samostalno funkcionirao i financirao sve potrebe sela - ističe.

I u neslužbenom razgovoru s pojedinim brodsko-posavskim vijećnicima čuju se razmišljanja kako bi se na popisu općina “za odstrjel” mogla naći najveća, ali trenutno prezadužena općina Sibinj. Prema nekim razmišljanjima, logično bi bilo ukinuti prigradske općine Bukovlje i Gornju Vrbu prema kojima se širi Slavonski Brod ili spojiti nekoliko većih (Gundinci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Sikirevci, Vrpolje) u jednu “megaopćinu”, čime bi se uštedjelo ne samo na plaćama nego bi se nizom ušteda (upravni odjeli, itd.) stvorile pretpostavke za samoodrživost.

429

je općina od kojih polovina ovisi o novčanoj pomoći države

480

mizernih kuna iznosi dohodak općine Strizivojna

Neke od općina dobivaju milijune kuna, od čega pola troše na svoje plaće