Regija
KRITERIJI ZA NABAVU SIROVINE DRVNU INDUSTRIJU BACILI NA KOLJENA

Drvoprerađivačima samo pedeset posto potrebnih trupaca
Objavljeno 23. ožujka, 2013.
Moglo bi biti otkaza radnicima, upozorava predsjednik Drvnog klastera Županije

ŽUPANJA - Teško stanje u drvnoj industriji u Vukovarsko-srijemskoj županiji dodatno su otežali novi kriteriji za nabavu sirovine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo drvoprerađivača.

- Zbog toga što je sav posao, pa i kupnja trupaca, u cijelosti prenesen u direkciju u Zagrebu te je na temelju godišnjih ugovora mogućnost kupnje trupaca smanjena za oko 50 posto, najvjerojatnije će doći do otpuštanja radnika - upozorava predsjednik Drvnog klastera VSŽ-a Mijo Čošković

U drvnoj je industriji trenutačno zaposleno 1.075 radnika, no taj bi se broj mogao prepoloviti. Drvoprerađivači su dobili pravo na višegodišnje ugovore o količinama trupaca znatno manjima od dosadašnjih i nedostatnima za upošljavanje instaliranih kapaciteta.

- Na osnovi godišnjih ugovora koje smo dobili imamo mogućnost kupnje samo 50 posto trupaca potrebnih za naše kapacitete. Za Spačvu je ugovoreno 50-ak tisuća kubika, a ona može preraditi 70 tisuća, moja tvrtka Šiška dobila je 55 posto količina potrebnih za proizvodnju cijele godine, a Interijer drvopaneli samo 30 posto potrebne sirovine - nezadovoljan je Čošković.

Drvoprerađivači zbog toga ne mogu odgovoriti na povećanu potražnju kupaca, jer s odobrenim količinama pojedine tvrtke mogu poslovati samo nekoliko mjeseci. Budući da u drvnoj industriji nema novih investicija i zapošljavanja, najnovija raspodjela prava na ugovaranje sirovine za 2013. godinu, upozoreno je na sjednici županisjkog GSV-a, dovest će do pada prihoda u drvnoj preradi i pada zaposlenosti, što je zvono na uzbunu.

– Hrvatske šume trebaju žurno omogućiti izmjenu godišnjih ugovora za kupnjuu trupaca ili anekse kojima će se drvoprerađivačima omogućiti kupnja dostatnih količina sirovine kako do otpuštanja ljudi ne bi došlo - zaključuje Čošković. Nezadovoljan je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

- Naši drvoprerađivači nisu u istoj situaciji kao oni u ostalim dijelovima Hrvatske. Kod nas je sirovina i želimo da dobiju količine koje mogu preraditi i plasirati na tržište. Želimo da opstanu i nastave rad jer jedino se tako mogu oporaviti i izvući iz krize - upozorava Galić. Predstavnici Drvnog klastera upozoravaju da će postojeći ugovori dovesti i do pojačanog odljeva drvnih šumskih resursa u druge, bogatije županije i krajeve te preko međunarodnih licitacija u izvoz, što će dodatno osiromašiti županiju.

– Kao županija nismo zadovoljni centralizacijom koja se događa u Hrvatskim šumama. Ugovaranje i prodaja sirovine preneseni su u Zagreb, podružnicama HŠ-a ugašeni su računi. Ovdje se ostvaruje značajna dobit, a šume su jedan od resursa kojima županija raspolaže i na kojima gradi razvojne potencijale te je nedopustivo da nema prava raspolagati njima - napominje Galić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Traže decentralizaciju

Drvni klaster Županije traži decentralizaciju upravljanja i prodaje drvnih proizvoda, šumarstva i puno više utjecaja lokalne zajednice, ali i tvrtki. Župan Galić smatra da se problem nedovoljne količine drvne građe može riješiti samo dogovorom Hrvatskih šuma, resornog ministarstva, prerađivača i Drvnog klastera.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike