Novosti
HE OMBLA - PROJEKT KOJI NE DRŽI VODU

HEP ne želi odustati od uništenja najbogatijeg speleološkog objekta
Objavljeno 22. ožujka, 2013.

DUBROVNIK - HEP ne odustaje od gradnje hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika, vrijedne 150 milijuna eura, a ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović i dalje se protivi ovom projektu. "HEP-u bih poručio da čita zakone i europske direktive jer za nekoliko mjeseci ulazimo u Europsku uniju. Ukoliko doista želimo provoditi projekte za koje znamo da će uništiti jedan dio onoga što smo stavili u našu ekološku mrežu, onda postoji procedura kako se to utvrđuje. Ovdje ta procedura nije poštivana", rekao je Zmajlović.

Na internetskim stranicama HEP-a obvavljeni su su Plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla, Studija ocjene prihvatljivosti HE Ombla za ekološku mrežu te sektorske studije utjecaja na šišmiše, ribe i špiljsku faunu. Sve te studije pokazale su, tvrde u HEP-u, da nema opasnosti za šišmiše i bioraznolikost. I ta priča vjerojatno može proći kod onih koji studije nisu pročitali, jer u njima, između ostaloga, piše: "U špiljskim staništima obitava iznimno značajna i vrijedna, reliktna i endemična kopnena i vodena špiljska fauna. Svim do sada povijesno provedenim istražnim radovima utvrđeno je ukupno 150 svojti... Po biološkoj raznovrsnosti sustav Vilina špilja – Ombla izvor vrstama je najbogatiji speleološki objekt u Hrvatskoj i jedan od najbogatijih u Dinaridima... Gotovo sva špiljska fauna ovog sustava je endemična za južno-dinarsku biogeografsku regiju... Za 27 vodenih i 1 kopnenu značajnu svojtu postoji mogućnost uništenja većeg dijela ili čak cijele populacije, dok će za 11 kopnenih svojti biti uništen dio populacije. Smanjenje bioraznolikosti i uništenje pojedinih svojti suprotno je načelima i strateškim smjernicama Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti te Konvencije o biološkoj raznolikosti, koje je Hrvatska potpisnik, a izgradnjom HE Ombla postoji mogućnost uništenja populacija pojedinih vrsta i direktna ugroza opstanka pojedinih svojti". Također, u jednoj od studija navodi se da je procijenjeno da će doći do uznemiravanja šišmiša, degradacije njihovog podzemnog staništa i privremenog gubitka izvora vode za piće. Treba se na kraju zapitati: je li gospodarski interes u ovom slučaju važniji od interesa očuvanja bioraznolikosti? E.Soudil

na ruku građevinskom lobiju

U energetiku treba ulagati jer Hrvatskoj očito treba još energije, no prvi korak treba biti smanjenje gubitka električne energije u distribuciji, koji je u Hrvatskoj znatno veći nego u državama EU, te smanjenje gubitka energije u zgradama i poticanje instaliranja solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija. Iako su takve investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije izrazito efikasne, one ne idu na ruku građevinskom lobiju, jer nema gradnje velikih pogona i brana, a vlasništvo i profit nisu centralizirani.

Zašto Ombla neprihvatljiva?

l Vilina špilja smatra se najbogatijom špiljskom faunom u svijetu, stanište je sedam vrsta šišmiša, a bogata je i arheološkim nalazištima.

l Bit će potopljen cijeli špiljski sustav do razine od sedam metara ispod ulaza u Vilinu špilju, čime će se uništiti najveći dio kopnenih i vodenih špiljskih staništa.

l Sva podzemna voda izvora Omble provest će se u jednu dovodnu cijev, kanalizirati na turbine i time potpuno uništiti špiljska vodena fauna.

l Zbog faune šišmiša u Vilinoj špilji bit će izgrađena dva sigurnosna tunela za odvodnju vode, bit će proširen ulazni otvor špilje te će se u špilju uvesti postrojenja za bušenje, pri čemu će se devastirati preostala kopnena špijska staništa i potpuno promijeniti mikroklimatski uvjeti preostalih kopnenih staništa.

l Podzemna riba popovska gaovica enedem je i uvrštena je u Crvenu knjigu. Kategorizirana je kao ugrožena vrsta i to joj je jedino stanište u Hrvatskoj.

l Osim šišmiša ondje žive i vodozemci, od kojih treba izdvojiti čovječju ribicu, endem, koja je zaštićena Direktivom o staništima i Zakonom o zaštiti prirode.