Osijek
NEZAŠTIĆENI NAJMODAVCI

Loše podstanare mogu “otjerati”
jedino privatnom tužbom?!
Objavljeno 22. ožujka, 2013.
Problem bi riješio zakon o stanovanju, smatraju u Udruženju stanara

Vezani članci

BRAČNI PAR IZ PITOMAČE NASAMARIO PETEROČLANU OBITELJ

Opustošili stan i ostavili 2.500 kn neplaćenih režija

Slučaj nasamarenog najmodavca iz Dubrovačke ulice kojem su podstanari ostali dužni 2.500 kuna za režije, a ukrali su mu i vrijedne stvari iz stana koji su dobili u najam, o čemu smo nedavno pisali, nije jedini.

O tome svjedoče brojni građani koji svoje nekretnine daju u najam. Među njima je i Branka G. (podaci poznati redakciji), koja nam je ispričala da već treći mjesec nije dobila stanarinu, režijski troškovi nisu podmireni, a obitelj s dvoje djece koju je primila u stan, jednostavno, iz njega ne želi izići. Iako je slučaj prijavila policiji, preostaje joj tek privatna tužba, koja će ju stajati 2.000 kuna.

- Poznati su mi slučajevi prevarenih najmodavaca. Obraćaju nam se, no mi im ne možemo pomoći, a tragedija za ovu našu zemlju je što se zapravo najmodavci doista nemaju kome obratiti. Unatoč nizu zakonskih propisa, nemamo zakon o stanovanju, točnije, odredbu kojom bi najmodavci bili bolje zaštićeni. Svoju situaciju pokušali smo riješiti i kod bivše ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić, koja nam je rekla da zakona ima dovoljno i da taj dodatni nije potreban - kaže Vladimir Stanić, predsjednik Udruženja stanara Osijeka.

Dodao je da bi taj problem mogao biti riješen uz pomoć nekoliko ministarstava i koordinaciju udruga stanara, no do rješenja situacije mnogi najmodavci trpe i za pomoć oko svoga slučaja jedino se mogu obratiti odvjetnicima.

I osječkom odvjetniku Zlatku Zvonareviću poznati su sudski sporovi najmodavaca i podstanara. Uz isprike da su bolesni i imaju djecu, kaže, neki podstanari, jednostavno, ne žele izići iz unajmljenih prostora. Srećom, dodaje Zvonarević, ne radi se o pošasti takvih slučajeva, već o izdvojenim primjerima, za koje se zadovoljština mora tražiti jedino – sudskim putem.

Marija MIHELIĆ
NAJMOPRIMAC MORA DOKAZATI DA JE VLASNIK NEKRETNINE

Predaja stana u posjed naziva se postupak koji nastupa nakon tužbe najmodavca zbog nemogućnosti ulaska u svoj vlastiti ali iznajmljeni stan. “Ako je zaključen ugovor o najmu stana, on se raskida i traži se predaja stana u posjed. Kad sud donese presudu, podstanari imaju rok od 15 dana za selidbu, a krajnji korak je deložacija”, pojasnio je odvjetnik Zvonarević. Kaže i da se pravo na predaju stana u posjed dokazuje sporednim dokazima, a najmodavci su ti koji moraju dokazati da podstanar živi u njihovoj nekretnini.

U stanu za približno 1.000 kn

Iako ima podatke koliko je stanova na području Grada Osijeka u najmu, Porezna uprava nerado ih iznosi u javnost. Potvrđeno nam je to u Udruženju stanara Grada Osijeka, koje je prije nekog vremena upravo od osječke Porezne uprave zatražilo taj podatak, no kako ga nije dobilo, u Udruženju smatraju da je moguć razlog otkrivanje najmodavaca “na crno”. Inače, oni koji imaju nekretninu u kojoj ne borave uglavnom je iznajmljuju podstanarima, a cijene najma stanova u Osijeku kreću se od 1.000 do 1.200 kuna plus režijski troškovi. Za dva studenta najam je otprilike 750 kuna (100 eura) po osobi uz režijske troškove, a derutnije stanove u najam podstanari mogu dobiti već i za 500 kuna.

BOLEST I DJECA

NAJČEŠĆE SU ISPRIKE PODSTANARA KOJI NE PLAĆAJU NAJAM I NE ŽELE NAPUSTITI STAN

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike