Novosti
DUGOROČNA UŠTEDA I KRATKOROČNI UDAR

5.000 kuna kazne ako ne ugradite razdjelnike na sve radijatore u stanu
Objavljeno 21. ožujka, 2013.
Ugradnja razdjelnika ne podrazumijeva automatski uštedu i niže troškove grijanja

ZAGREB - U sljedeće tri godine u sve stare stanove trebaju biti ugrađeni razdjelnici toplinske energije, odnosno uređaji za mjerenje potrošnje toplinske energije. Novim zakonom o tržištu toplinske energije, koji bi nakon provedene javne rasprave uskoro trebao biti upućen u proceduru donošenja, jasno se propisuju rokovi u kojima sve građevine sagrađene prije stupanja novog zakona na snagu, odnosno korisnici toplinske energije, trebaju ugraditi razdjelnike s ciljem postizanja energetske učinkovitosti u zgradama, a time i ušteda za krajnje potrošače toplinske energije kao i smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš. Svaka stambena jedinica morat će imati zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije, a iako takva zakonska obveza do sada nije postojala, procjenjuje se kako je 60 tisuća potrošača već ugradilo razdjelnike kojima su ostvarili uštede i do 30 posto prvobitne potrošnje toplinske energije.

Nema NE

Do kraja iduće godine obvezu ugradnje razdjelnika imaju sve zgrade, odnosno građevine koje imaju više od 100 samostalnih uporabnih cjelina spojenih na toplinski sustav, a do kraja 2015. godine to trebaju učiniti i zgrade s više od 50 stanova. Krajnji rok - kraj 2016. godine - predviđen je za zgrade, odnosno građevine s dvije ili više samostalnih uporabnih cjelina. U zgradu ili građevinu, kako se predviđa zakonom, mogu se ugrađivati samo uređaji jednog proizvođača kako bi se omogućio jedinstveni sustav očitanja i naplate. I dok su u proteklim godinama razdjelnici toplinske energije ugrađivani u zgrade u kojima se više od 50 posto stanara izjasnilo za tu investiciju, u budućnosti vlasnici stanova neće moći odbiti ugradnju razdjelnika i termostatskih ventila. Krajnji kupac, naime, kaznit će se "s pet tisuća kuna kazne ako u propisanom roku ne ugradi zaseban uređaj za regulaciju protoka toplinske energije, odnosno uređaj za regulaciju protoka toplinske energije za svako trošilo toplinske energije i/ili zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije za svaku samostalnu uporabnu cjelinu, odnosno uređaj za lokalnu razdiobu troškova toplinske energije".

Prazni novčanici

Prosječan trošak ugradnje termostatskog ventila i razdjelnika po radijatoru sada iznosi 500 kuna. Kako troškove ugradnje snose sami korisnici, a tek je u manjem broju slučajeva ugradnja bila sufinancirana preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili jedinica lokalne samouprave, upavo su financije najvjerojatniji razlog zbog kojeg se građani nisu odlučivali na tu investiciju. Tako je dio stanara plaćao toplinsku enegiju prema individualnoj potrošnji, a dio prema razmjernoj površini stana. Prazni novčanici stanovništva vjerojatno će biti prepreka za realizaciju zakononske obveze, kada bude donesena. Primjerice, trošak za stan od 50-ak kvadrata u kojemu su četiri radijatora prema sadašnjima cijenama bio bi oko dvije tisuće kuna, 37 posto prosječno isplaćene plaće u državi na razini prošle godine. Razdjelnike ne ugrađuju isporučitelji toplinske energije već ovlaštene tvrtke, a u zemlji trenutno djeluju četiri takva poduzeća.

Elektronički razdjelnici topline namijenjeni su ugradnji u zgrade u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije, smješteno u toplinskoj stanici te u kojima se troškovi za utrošenu toplinsku energiju dijele razmjerno površini stana, a ne prema stvarnoj, individualnoj potrošnji. Kao takvi omogućavaju pravedniju raspodjelu troškova toplinske energije po stanovima i poslovnim prostorima. Razdjelnici topline nisu mjerila toplinske energije i ne mjere energiju kao fizikalnu veličinu, nego emitiraju impulse prema količini utrošene energije na svakom radijatoru.

Dario KUŠTRO/Gabrijela GALIĆ

GRAĐANI O VISOKIM KAZNAMA

Irena AMIDŽIĆ

Smatram da to treba napraviti, ali ne znam kako to platiti. Umirovljenica sam s malom mirovinom i jedva preživim mjesec, a za sve dodatne troškove moram odvajati puno prije, tako će vjerojatno biti i za ovo.

Franjo AČAI

Zalagao sam se za mjerače još davno prije, konačno bismo mogli kontrolirati potrošnju i uvest ću ih čim budem mogao. Ali smatram da su kazne previsoke, ne znam tko će, s obzirom na današnju situaciju, to moći platiti.

Marijana ŠPOLJARIĆ

Dugoročno to je isplativa investicija, naročito ako se pokaže ekonomski isplativom, ali smatram da je iznos od 500 kuna po mjeraču ipak previše, a kazna od 5.000 kuna nedopustiva, pogotovo u današnjoj situaciji.

Kanita PEROLI

Smatram da su ipak malo pretjerali s kaznama, nema potrebe nekome nešto nametati. Onaj tko bude smatrao da je to potrebno kupit će mjerače, a kazniti onoga tko ih ne kupi nema smisla, ovo je krajnje bezobzirno.

Iskustva HEP - Toplinarstva

Od približno 113.000 stanova spojenih na zajednička mjerila toplinske energije u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Osijeku i Sisku, dakle stanova koje opskrbljuje HEP-Toplinarstvo, elektronički razdjelnici topline su ugrađeni u približno 1.600 stanova. U toj kompaniji ističu i kako njihovo iskustvo pokazuje da se pravedna raspodjela troškova toplinske energije postiže samo ako se razdjelnici ugrade u minimalno 70 posto stambenih i poslovnih prostora na zajedničkom mjerilu. Pravilnik koji sada regulira ugradnju razdjelnika, propisuje da se ugrađuju u najmanje 50 posto stambenih i poslovnih prostora spojenih na isto mjerno mjesto. No, s novim zakonom, ugradnja razdjelnika bit će obveza za sve stambene i poslovne prostore spojene na isto mjerno mjesto.

U Osijeku za sada samo 15 stanova ima razdjelnike

U Osijeku je na toplinski sustav HEP-Toplinarstva, izvješćuju iz te tvrtke, spojeno 10.417 stanova, od čega ih je 10.157 spojeno na zajednička mjerila toplinske energije smještena u toplinskim stanicama, a 260 ima zasebno mjerilo - kalorimetar. Od navedenih 10.157 stanova spojenih na zajednička mjerila, razdjelnici topline su do sada ugrađeni u 15 stanova. Dakle, u Osijeku su na toplinski sustav HEP-Toplinarstva spojena 10.142 stana na zajedničkim mjerilima toplinske energije u koje još nisu ugrađeni razdjelnici topline. Za ugradnju razdjelnika u navedene stanove nema tehničkih prepreka.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj