Kultura
MEĐUNARODNI INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP

Stalno propitivanje pojma identitet iz različitih pogleda
Objavljeno 21. ožujka, 2013.
Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe

Odjel za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu organizirao je prvi Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom Kultura, društvo, identitet - europski realiteti.

Naime, skup je zamišljen kao nastavak dijaloga o pojmu i problemu identiteta koji je u nekoliko posljednjih desetljeća podvrgnut teorijskom propitivanju u raznorodnim humanističkim i društvenim disciplinama - rekla je prof. dr. sc. Jasmina Lovrinčević, pročelnica Odjela za kulturologiju. Pozdravivši prisutne, Lovrinčević je naglasila da upravo ovakvim skupovima pokazujemo da znanost na vrijeme istražuje i daje odgovore, a zbog brojnih propitkivanja europsko društvo dočekujemo upoznati. Također, dodaje, da je svrha skupa potaknuti interkulturalni i multidisciplinarni pristup problemskom polju, redefinirajući pitanje identiteta u društvenim, humanističkim, informacijskim i komunikacijskim znanostima te u umjetnostima.

Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe. Prijavljeno je 112 sudionika, od kojih je velik broj istraživača iz Poljske, Mađarske, Češke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, što govori koliko Osijek potiče razvoj međunarodne i međusveučilišne suradnje u kojemu aktivno sudjeluje i Sveučilište J. J. Strossmayera u srodnim raspravama o gorućim problemima i suvremenim europskim znanstvenim kretanjima.

- Kulturom i identitetom danas se mnogi bave, međutim, rijetki su oni koji su uistinu kompetentni – rekao je Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, istaknuvši Osijek kao kulturnu slavonsku metropolu koja zna braniti svoju kulturu i identitet.

Skupu su osim mladih znanstvenika nazočili i predstavnici Grada Osijeka, gradonačelnik Krešimir Bubalo i dogradonačelnica Danijela Lovoković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te rektorica osječkog sveučilišta Gordana Kralik. Ponosan što se ovakav skup održava upravo u Osijeku, gradonačelnik je poručio da imamo identitet koji nas krasi i trebamo ga čuvati jer Osijek može i Osijek zna.

Sanja CVETKO

112

znanstvenika sudjelovat će na dvodnevnom skupu u Osijeku u organizaciji Odjela za kulturologiju osječkog sveučilišta i Instituta Ivo Pilar iz Zagreba

Možda ste propustili...

KULTURNE I KREATIVNE INDUSTRIJE

Poduzetnicima čak 300 milijuna kuna kredita

ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO

"Američka papisa" za kraj 26. ljeta

KAZALIŠTE ULYSSES OBILJEŽAVA JUBILARNU, 20. SEZONU

Veliki koncert Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LAST MINUTE OPEN JAZZ FESTIVAL ODRŽAN U BALAMA

Ljubitelji glazbe uživali u sjajnim izvedbama

2

FORUM EUROPSKIH KAZALIŠTA U STUDENOME U DRESDENU

Za spas izvedbenih scenskih umjetnosti Europe

3

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu