Kultura
MEĐUNARODNI INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP

Stalno propitivanje pojma identitet iz različitih pogleda
Objavljeno 21. ožujka, 2013.
Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe

Odjel za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu organizirao je prvi Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom Kultura, društvo, identitet - europski realiteti.

Naime, skup je zamišljen kao nastavak dijaloga o pojmu i problemu identiteta koji je u nekoliko posljednjih desetljeća podvrgnut teorijskom propitivanju u raznorodnim humanističkim i društvenim disciplinama - rekla je prof. dr. sc. Jasmina Lovrinčević, pročelnica Odjela za kulturologiju. Pozdravivši prisutne, Lovrinčević je naglasila da upravo ovakvim skupovima pokazujemo da znanost na vrijeme istražuje i daje odgovore, a zbog brojnih propitkivanja europsko društvo dočekujemo upoznati. Također, dodaje, da je svrha skupa potaknuti interkulturalni i multidisciplinarni pristup problemskom polju, redefinirajući pitanje identiteta u društvenim, humanističkim, informacijskim i komunikacijskim znanostima te u umjetnostima.

Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe. Prijavljeno je 112 sudionika, od kojih je velik broj istraživača iz Poljske, Mađarske, Češke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, što govori koliko Osijek potiče razvoj međunarodne i međusveučilišne suradnje u kojemu aktivno sudjeluje i Sveučilište J. J. Strossmayera u srodnim raspravama o gorućim problemima i suvremenim europskim znanstvenim kretanjima.

- Kulturom i identitetom danas se mnogi bave, međutim, rijetki su oni koji su uistinu kompetentni – rekao je Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, istaknuvši Osijek kao kulturnu slavonsku metropolu koja zna braniti svoju kulturu i identitet.

Skupu su osim mladih znanstvenika nazočili i predstavnici Grada Osijeka, gradonačelnik Krešimir Bubalo i dogradonačelnica Danijela Lovoković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te rektorica osječkog sveučilišta Gordana Kralik. Ponosan što se ovakav skup održava upravo u Osijeku, gradonačelnik je poručio da imamo identitet koji nas krasi i trebamo ga čuvati jer Osijek može i Osijek zna.

Sanja CVETKO

112

znanstvenika sudjelovat će na dvodnevnom skupu u Osijeku u organizaciji Odjela za kulturologiju osječkog sveučilišta i Instituta Ivo Pilar iz Zagreba

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI FESTIVAL

48. Dani satire Fadila Hadžića

POTAKNUTI UČENIKE NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U TEMAMA KOJE SE NA NJIH ODNOSE

"Obrazovanje za održivi razvoj" novo je izdanje Školske knjige

NA 17. FESTIVALU DJEČJE KNJIGE, KOJI JE OTVOREN U PULI

150. rođendan I. Brlić-Mažuranić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana