Kultura
MEĐUNARODNI INTERDISCIPLINARNI ZNANSTVENI SKUP

Stalno propitivanje pojma identitet iz različitih pogleda
Objavljeno 21. ožujka, 2013.
Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe

Odjel za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu organizirao je prvi Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom Kultura, društvo, identitet - europski realiteti.

Naime, skup je zamišljen kao nastavak dijaloga o pojmu i problemu identiteta koji je u nekoliko posljednjih desetljeća podvrgnut teorijskom propitivanju u raznorodnim humanističkim i društvenim disciplinama - rekla je prof. dr. sc. Jasmina Lovrinčević, pročelnica Odjela za kulturologiju. Pozdravivši prisutne, Lovrinčević je naglasila da upravo ovakvim skupovima pokazujemo da znanost na vrijeme istražuje i daje odgovore, a zbog brojnih propitkivanja europsko društvo dočekujemo upoznati. Također, dodaje, da je svrha skupa potaknuti interkulturalni i multidisciplinarni pristup problemskom polju, redefinirajući pitanje identiteta u društvenim, humanističkim, informacijskim i komunikacijskim znanostima te u umjetnostima.

Skup je okupio velik broj mladih znanstvenika iz regije, ali i drugih zemalja iz istočne i srednje Europe. Prijavljeno je 112 sudionika, od kojih je velik broj istraživača iz Poljske, Mađarske, Češke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, što govori koliko Osijek potiče razvoj međunarodne i međusveučilišne suradnje u kojemu aktivno sudjeluje i Sveučilište J. J. Strossmayera u srodnim raspravama o gorućim problemima i suvremenim europskim znanstvenim kretanjima.

- Kulturom i identitetom danas se mnogi bave, međutim, rijetki su oni koji su uistinu kompetentni – rekao je Vlado Šakić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, istaknuvši Osijek kao kulturnu slavonsku metropolu koja zna braniti svoju kulturu i identitet.

Skupu su osim mladih znanstvenika nazočili i predstavnici Grada Osijeka, gradonačelnik Krešimir Bubalo i dogradonačelnica Danijela Lovoković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te rektorica osječkog sveučilišta Gordana Kralik. Ponosan što se ovakav skup održava upravo u Osijeku, gradonačelnik je poručio da imamo identitet koji nas krasi i trebamo ga čuvati jer Osijek može i Osijek zna.

Sanja CVETKO

112

znanstvenika sudjelovat će na dvodnevnom skupu u Osijeku u organizaciji Odjela za kulturologiju osječkog sveučilišta i Instituta Ivo Pilar iz Zagreba

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike