Regija
OTEŽAN PLASMAN NA RUSKO TRŽIŠTE

Dio sezonaca Same Deutz Fahr Žetelica
ostaje bez novih ugovora o radu
Objavljeno 21. ožujka, 2013.

ŽUPANJA – Zbog otežanog plasmana kombajna na rusko tržište, Same Deutz Fahr Žetelice u Županji ostat će bez dijela narudžbi, a zbog smanjenog obujma posla dijelu sezonaca neće biti produženi ugovori o radu.

Informaciju nam je potvrdio tehnički direktor Damir Kobaš, pojasnivši da su problemi oko izvoza na rusko tržište nastali zbog visokih uvoznih carina na kombajne. Naime, Rusija je postala članica Svjetske trgovinske organizacije, a protokol o prijmu u WTO stupio je na snagu u kolovozu 2012. U Same Deutz Fahr Žetelicama nadali su se da će im njezin ulazak u tu organizaciju otvoriti golemo rusko tržište. To više što su Rusi bili izuzetno zadovoljni kvalitetom do sada isporučenih strojeva i povratne informacije s terena bile su vrlo optimistične, a Županjci su bili spremni za njih proizvoditi i kombajne u crvenoj boji. Međutim, članstvo u WTO-u dovelo je do osjetnog povećanja uvoznih carina, čime je Rusija odlučila štititi svoje tržište i domaću proizvodnju, pa su kupci počeli otkazivati narudžbe.

- U Rusiju ćemo prodati samo desetak kombajna, što je poprilično manje nego što smo očekivali. Točne pokazatelje imat ćemo sljedećih dana, a sukladno smanjenju proizvodnje, smanjit ćemo i broj sezonskih radnika - pojašnjava Kobaš.

Među radnicima kruži informacija o tome kako će od 110 sezonaca, koliko ih trenutačno radi, a koji su se nadali poslu sve do srpnja, njih 40 biti otpušteno.

– Kolikom broju sezonaca nećemo produžiti ugovore u travnju ili svibnju znat ćemo sljedećeg tjedna, nakon sastanka s Prodajom, analiziranja situacije i utvrđivanja potrebe za određenim radnim mjestima - poručuje Kobaš.

Ističe da problemi s plasmanom na rusko tržište za Same Deutz Fahr Žetelice neće biti veliki udarac jer na svim ostalim tržištima tvornica stoji dobro i bilježi trend povećanja prodaje u odnosu prema 2012. godini. Marija Lešić Omerović

Članstvo Rusije u WTO-u dovelo je do osjetnog povećanja uvoznih carina

Najčitanije iz rubrike