Regija
STOTA OBLJETNICA DOLASKA SALEZIJANSKIH SVEĆENIKA U HRVATSKU

Sarkofag s relikvijama
don Bosca stigao u Baranju
Objavljeno 20. ožujka, 2013.
Sv. Ivan Bosco utemeljitelj je salezijanske družbe

BELI MANASTIR - Sarkofag s relikvijama sv. Ivana Bosca stigao je jučer pred belomanastirsku župnu crkvu svetog Martina biskupa, a dočekali su ga vjernici i najmlađi Belomanastirci. Jedini baranjski grad samo je jedna od postaja pohoda sarkofaga, koji je, u povodu 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku, u Zagreb dovezen 8. ožujka. Do sada je pohodio župe u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini kojima upravljaju salezijanci. Kako je istaknuo župnik belomanastirski, don Josip Bunić, sv. Ivan Bosco utemeljitelj je salezijanske družbe.

- Don Bosco je bio veliki odgajatelj i otac mladeži - rekao je don Bunić, naglasivši kako se nada da će u Belom Manastiru biti veliki odjek zbog dolaska sarkofaga s njegovim relikvijama. Inače, salezijanci su u Beli Manastir, u kojem je približno 3.000 vjernika katolika, došli 1978. godine, a pod njihovim je upravljanjem obnovljena župna crkva, koja je zapaljena i opljačkana tijekom okupacije Baranje. U povodu pohoda sarkofaga organiziran je i prigodan program, korizmena ispovijed, moljenje krunice te, nakon svečane euharistije koju je služio nadbiskup đakovačko-osječki, mons.dr. Marin Srakić, bdijenje.

Ivan Bosco rođen je u kolovozu 1815. godine u selu Becchi u sjevernoj Italiji, odakle se 1827. godine zaputio na školovanje. Pet godina poslije osnovao je Društvo veselja, kojemu je bila svrha pomoći dječacima da ispunjavaju školske i vjerske dužnosti. U ožujku 1841. godine bio je zaređen ze đakona, a 5. lipnja iste godine postaje svećenik. Umro je 1888. godine u Torinu, blaženim je proglašen 1929. godine, a na Uskrs 1934. godine svetim. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Ivica GETTO
TKO SU SALEZIJANCI?

Salezijanska družba osnovana je 1859. godine. Don Bosco je dvije godine prije započeo pisati salezijanska pravila, a 1858. je svoje djelo predstavio papi Piju IX. Na dan svetog Martina, 11. studenoga 1875. godine započele su prve salezijanske misije, a deset prvih salezijanaca otišlo je u Argentinu. Nakon smrti pape Pija IX., novi papa Lav XIII. povjerio je don Boscu gradnju bazilike Srca Isusova u Rimu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike