Regija
NAJBOLJI NOGOMETNI TRENER MEĐU BARANJSKIM VINARIMA

Priznanje FIFA-e na počasnom
mjestu u podrumu Đule Špigela
Objavljeno 19. ožujka, 2013.

KAMENAC - Najbolji vinar među baranjskim nogometnim trenerima i najbolji trener među vinarima, zasigurno je Đula Špigel, već pomalo legenda baranjskog sporta. Našli smo ga u podrumu smještenom u srcu baranjskog vinogorja, samo nekoliko stotina metara od TV odašiljača Belje, na vinskoj cesti zvanoj Budžak. Veselom društvu objašnjavao je neke nogometne cake. Svi su ga pozorno slušali, a kako i ne bi kada je iza njega bogata nogometna i trenerska karijera.

Počeo je, prisjeća se ovaj vitalni 69-godišnjak, šezdesetih godina prošloga stoljeća u rodnim mu Kneževim Vinogradima, u NK Borcu. Kao najboljega strijelca uzela ga je belomanastirska Šparta, u kojoj je nekoliko sezona igrao na mjestu “halfa”. Sjeća se i amaterskog prvenstva Hrvatske u Čakovcu, gdje je branio boje čeminačke Mladosti, u kojoj je nešto kasnije napravio i prve trenerske korake (sa sjetom se prisjeća i trenerskih dana u Radničkom iz Meca). Što se novije povijesti tiče, Baranjci ga znaju kao osnivača i trenera najboljeg prognaničkog kluba, ŠNK Baranja, koji je devedestih trenirao u II. ligi. Trenersku karijeru završio je jesenas u brestovačkoj Lastavici.

Među rijetkima je baranjskim sportskim djelatnicima koji je zaslužio FIFA-ino priznanje za razvoj i promidžbu sporta. Uramljeno priznanje zauzelo je počasno mjesto u njegovom vinskom podrumu. Upitali smo ga može li uspješni sportski djelatnik biti i dobar vinogradar.

- Ljubav prema vinogradarstvu nije od jučer. Moji se time bave još od pamtivijeka, a ja sam tu ljubav naslijedio - priča Đula, pokazujući brojne medalje koje je osvajao na raznim ocjenjivanjima, među kojima je zlato za graševinu s prošlogodišnjeg Baranja-festa, s kojega je kući donio i tri srebra - za chardonay, souvignon, te cabarnet frank. Vinogradi mu se prostiru na približno dva hektara, pa je češće u Budžaku nego u vlastitoj kući u Bilju.

- Sada, kad sam u nogometnoj mirovini, mogu se potpuno posvetiti vinogradarstvu - kaže Đula, “zalijevajući” pikantnu kulenovu seku zlatnim kapima graševine proizvedene u Budžaku - u Đulinu podrumu... I. Getto

U turističkim vodama

Ubacuje se polako Đula i u turističke vode. Tako će njegov podrum za sve goste biti otvoren iduće nedjelje, tijekom karanačkog vašara. Budžak u Kamnecu će, dakle, biti istureni punkt vašara. Od središta Karanca, mjesta održavanja vašara, do Budžaka, stigne se za samo nekoliko minuta vožnje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba

2

ISPORUKA DRVA OVISI O KAPACITETIMA IZRADE

Nikad veća navala
na ogrjevno drvo

3

ZBOG OSJETNOG PADA BROJA STANOVNIKA

Lokalni proračuni gube znatan dio prihoda državne pomoći?