Regija
NAJBOLJI NOGOMETNI TRENER MEĐU BARANJSKIM VINARIMA

Priznanje FIFA-e na počasnom
mjestu u podrumu Đule Špigela
Objavljeno 19. ožujka, 2013.

KAMENAC - Najbolji vinar među baranjskim nogometnim trenerima i najbolji trener među vinarima, zasigurno je Đula Špigel, već pomalo legenda baranjskog sporta. Našli smo ga u podrumu smještenom u srcu baranjskog vinogorja, samo nekoliko stotina metara od TV odašiljača Belje, na vinskoj cesti zvanoj Budžak. Veselom društvu objašnjavao je neke nogometne cake. Svi su ga pozorno slušali, a kako i ne bi kada je iza njega bogata nogometna i trenerska karijera.

Počeo je, prisjeća se ovaj vitalni 69-godišnjak, šezdesetih godina prošloga stoljeća u rodnim mu Kneževim Vinogradima, u NK Borcu. Kao najboljega strijelca uzela ga je belomanastirska Šparta, u kojoj je nekoliko sezona igrao na mjestu “halfa”. Sjeća se i amaterskog prvenstva Hrvatske u Čakovcu, gdje je branio boje čeminačke Mladosti, u kojoj je nešto kasnije napravio i prve trenerske korake (sa sjetom se prisjeća i trenerskih dana u Radničkom iz Meca). Što se novije povijesti tiče, Baranjci ga znaju kao osnivača i trenera najboljeg prognaničkog kluba, ŠNK Baranja, koji je devedestih trenirao u II. ligi. Trenersku karijeru završio je jesenas u brestovačkoj Lastavici.

Među rijetkima je baranjskim sportskim djelatnicima koji je zaslužio FIFA-ino priznanje za razvoj i promidžbu sporta. Uramljeno priznanje zauzelo je počasno mjesto u njegovom vinskom podrumu. Upitali smo ga može li uspješni sportski djelatnik biti i dobar vinogradar.

- Ljubav prema vinogradarstvu nije od jučer. Moji se time bave još od pamtivijeka, a ja sam tu ljubav naslijedio - priča Đula, pokazujući brojne medalje koje je osvajao na raznim ocjenjivanjima, među kojima je zlato za graševinu s prošlogodišnjeg Baranja-festa, s kojega je kući donio i tri srebra - za chardonay, souvignon, te cabarnet frank. Vinogradi mu se prostiru na približno dva hektara, pa je češće u Budžaku nego u vlastitoj kući u Bilju.

- Sada, kad sam u nogometnoj mirovini, mogu se potpuno posvetiti vinogradarstvu - kaže Đula, “zalijevajući” pikantnu kulenovu seku zlatnim kapima graševine proizvedene u Budžaku - u Đulinu podrumu... I. Getto

U turističkim vodama

Ubacuje se polako Đula i u turističke vode. Tako će njegov podrum za sve goste biti otvoren iduće nedjelje, tijekom karanačkog vašara. Budžak u Kamnecu će, dakle, biti istureni punkt vašara. Od središta Karanca, mjesta održavanja vašara, do Budžaka, stigne se za samo nekoliko minuta vožnje.

Možda ste propustili...

IZABRANE I TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA TE ŠKOLE U GUNJI I ŠTITARU

Projekt "Škole budućnosti" provodit će se u 126 škola

BELIŠĆANSKE VATROGASNE POSTROJBE POJAČALE OPREMLJENOST

S opremom vrijednom više od 31.000 kuna vatrogasci će biti spremniji i zaštićeniji

HORTIKULTURNO UREĐENJE

Završena cesta, posadili javore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZABRANE I TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA TE ŠKOLE U GUNJI I ŠTITARU

Projekt "Škole budućnosti" provodit će se u 126 škola

2

KONAČNO OTVARAJU VRATA

Početkom veljače tri vrtića počinju raditi

3

PROMJENE NA ČELU RAZVOJNE AGENCIJE NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Umjesto Cote Zrinka Čobanković, novac za rad osiguran je do 2024.