Novosti
ZRAČNA LUKA OSIJEK

Otpali putnički letovi
iz Osijeka za Zagreb!
Objavljeno 20. ožujka, 2013.
CA ima velikih financijskih problema, osobito zbog
poznatih slučajeva s Ryanairom i Europskom komisijom

OSIJEK – Gotovo pet mjeseci vodstvo Zračne luke Osijek i brojni građani Osijeka i okolice čekali su uvođenje najavljene putničke zrakoplovne linije na relaciji Osijek - Zagreb - Osijek, da bi prije nekoliko dana stigla razočaravajuća vijest: tih letova, unatoč jamstvu Vlade RH, ipak neće biti!

Ti su letovi, u organizaciji Croatija Airlinesa, trebali započeti još krajem studenoga prošle godine, a zatim je početak nekoliko puta odgađan zbog različitih razloga, da bi sada bio i potpuno otkazan. "Naravno da smo iznimno razočarani, osobito jer smo mi bili spremni za prihvat tih letova i jer nam ovo opet donosi velike gubitke. No CA ima velikih financijskih problema, osobito zbog poznatih slučajeva s Ryanairom i Europskom komisijom, pa su nas izvijestili da ne mogu ispuniti dogovor. Naime, sada ne smiju potpisivati nikakve međunarodne ugovore, a za ovaj posao morali su sklopiti ugovor s jednom mađarskom tvrtkom o unajmljivanju dvomotornih turboelisnih aviona s tridesetak sjedala", ističe razočarani Domagoj Marinić, direktor ZL Osijek. Podsjetimo, Vlada RH je još 8. studenoga donijela odluku kako CA treba što prije u zimski red letenja uvrstiti i tu liniju. U međuvremenu, ZLO je obavio sve potrebne pripreme, kao što je osposobljavanje opreme za prihvat letova zimi i noću, osiguravanje zimske službe i sve operacije oko checkinga. "Međutim, nije još sve gotovo. Ovih je dana najavljeno kako će, vjerojatno već do kraja ovoga tjedna, biti raspisan natječaj za subvencioniranje niza letova na domaćim relacijama. Među njima su i oni za Zagreb, koji bi se provodili cijele godine pet puta tjedno, kao i za Split i Dubrovnik, u sklopu kojih bi zrakoplovi iz Osijeka i natrag letjeli triput tjedno tijekom ljetne sezone, dakle od ožujka do listopada. Već imamo zainteresiranu jednu tvrtku za koju sigurno znamo da želi organizirati linije prema Osijeku. Nadamo se da će letovi krenuti već od svibnja", optimist je direktor Marinić.

Tomislav LEVAK
Uskrsni charter let za Stuttgart

Unatoč navedenom, ZL Osijek uskoro će ipak, bar privremeno, imati jednu relaciju na kojoj će prometovati putnički zrakoplovi. Naime, organiziran je uskrsni charter let Osijek - Stuttgart - Osijek. "Ova dva grada namjeravali smo povezati i prije dva mjeseca božićnim charter letom, ali relativno smo kasno krenuli u organizaciju, nismo imali dovoljno prijavljenih putnika i odustali smo. Sada smo na vrijeme započeli sve pripreme", kaže Marinić. Povratne karte sada stoje oko 2.500 kuna.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi