Regija
MATOŠEVA ŠKOLA U PROJEKTU ASEC-A

Kroz strip-radionicu uče se komunikaciji
Objavljeno 20. ožujka, 2013.
Ove godine uče o medijima zajedno s učenicima iz Srbije

VUKOVAR – Osnovna škola Josipa Matoša u Vukovaru – na istoku Slavonije jedina samostalna škola za učenike s posebnim potrebama – i ove je godine uključena u međunarodni projekt ASEC-a (Academy of Central European Schools), koji razvija mrežu uzajamnog učenja i inovacija mladih, a nakon lanjske suradnje s Makedonijom i Rumunjskom o temi volonterizma, ovaj put uče o medijima zajedno s učenicima iz Srbije.

Osnovali su novinarsku skupinu, a s obzirom na to da vole čitati stripove, učenici 7. i 8. razreda došli su na ideju o strip-radionici koju je za njih 15-ak održao međunarodno poznati i priznati crtač stripova Nenad Barinić. Inače i jedan od roditelja učenika Matoševe škole, Barinić je s djecom kreirao strip-priču “Tomica”.

– Bili su aktivni i kreativni, svi su s radošću sudjelovali – rekao je Barinić, koji kao član Udruge ljubitelja StripOS iz Osijeka, radionice vodi diljem Hrvatske, a Udruga je polaznike u Vukovaru i nagradila nizom strip-izdanja preko kojih će se i dodatno moći uživjeti u tzv. devetu umjetnost.

– Crtali su i stvarali priču, za djecu s poteškoćama u razvoju upravo se preko stripa postiže zanimljivost učenja i to daje dobre rezultate – komentirala je ravnateljica Anica Birač, spomenuvši i kako je prošlogodišnje sudjelovanje donijelo Matoševoj školi nagradu ASEC Academy u Senecu (Slovačka). Tada su učenici, upoznajući dobrobiti volonterskog rada, “usvojili” dvoje korisnika Doma za stare i nemoćne u Vukovaru, a sada kreiraju školske novine i radijske emisije. Osim vukovarskih, strip-radionicu prošlo je i troje učenika iz partnerske Osnovne škole Dušan Dugalić iz Beograda. Sudjelovanje u spomenutom projektu osmišljavaju i vode profesorice Goranka Ćulibrk i Marica Filipović, te školska psihologinja Dejana Varnica.

Inače, školu u Preradovićevoj ulici u Vukovaru pohađa 65 učenika, od 7. do 21. godine života, iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, a 30 uposlenih nastoji, kako navodi ravnateljica Birač, osim osnovnog odgoja i obrazovanja prema propisanom nastavnom programu ponuditi svojim učenicima i uvijek nešto novo, drugačije.

– Imamo mladi i educirani tim izuzetno motiviran da našim polaznicima omoguće kreativnu sredinu u kojoj će i kroz “životnije načine” razvijati svoja posebna znanja i vještine – zaključuje ravnateljica.

Sanja BUTIGAN
Novi prostor za nove sadržaje

Matoševa škola u lipnju bi trebala za nove sadržaje dobiti i novi objekt koji se već gradi u neposrednoj blizini. U zgradi vrijednoj 2,5 milijuna kuna iz županijskog budžeta bit će zaokružena skrb za polaznike s poteškoćama u razvoju. Ravnateljica Birač spomenula je sadržaje za djecu predškolske dobi s obiteljskim savjetovalištem, zaštitne radionice za starije učenike, rehabilitaciju, multimedijalni centar, ali i senzoričko igralište prilagođeno djeci s posebnim potrebama kakvih je u Hrvatskoj jako malo.

Možda ste propustili...

OPĆINA IVANKOVO RIJEŠILA PROBLEM

Mjesta za otpad nakon svinjokolje

ADVENT POČINJE 28. STUDENOGA

Vrijeme duhovnih priprema za Božić

U DVORIŠTU FRANJEVAČKOG SAMOSTANA

Upaljena je prva svijeća na adventskom vijencu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

PREGRŠT ZABAVNIH SADRŽAJA

Počela montaža klizališta na trgu