Osijek
IRSKO ISKUSTVO VUKADINOVIĆ

Zbog certifikata EU-a inženjerka pristala na praksu krojačice
Objavljeno 20. ožujka, 2013.
- Pronađem li posao u EU, neću oklijevati da odem - kaže Andreja

Vezani članci

PRAKSA 14 MLADIH OSJEČANA U VRHUNSKIM TVRTKAMA

Nakon prakse u Irskoj, odmah pronašli posao

Pravi primjer ambicije i snalažljivosti u ovim kriznim vremenima slučaj je 30-godišnje Andreje Vukadinović, koja se nedavno vratila iz Irske, gdje je bila na trotjednom usavršavanju i stjecanju prakse u sklopu programa “Radno iskustvo u stranoj zemlji 2”, koji je odobrila Agencija za mobilnosti i programe EU u sklopu Potprograma Leonardo da Vinci, a provodila ga je osječka podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iako je Andreja diplomirani inženjer tekstilne tehnologije, a svoju je diplomu stjecala pet godina na zagrebačkom Sveučilištu, nije prezala od toga da u Irsku po praksu ode kao - krojačica. “Znala sam da stjecanjem radnog iskustva u EU dobivate certifikat s kojim poslije uz pomoć Europassa možete dobiti posao u svakoj državi EU-a. Stoga sam čim sam završila na HZZ-u zatražila formular koji se tiče mobilnosti radne snage u strane zemlje. U formularu sam napisala da je znanje koje posjedujem krojenje, no kada su me pozvali na razgovor u HZZ-u su ostali zatečeni što s fakultetskom diplomom želim ići raditi kao majstor”, priča Andreja.

U kolikoj mjeri Andreja nije željela ništa prepustiti slučaju dokazuje i činjenica da je uz svoju molbu priložila i nekoliko svojih modela, s materijalima i nacrtima na kojima je dala do znanja da posjeduje vještine iz cjelokupne tehnološke obrade tekstila. “Još kao studentica treće godine prijavila sam se u tekstilnu industriju Heruc, gdje su mi rekli kako mi mogu ponuditi samo posao u šivaonici, uvjereni kako ću ga odbiti. No, ja sam prihvatila, a oni su me ipak stavili u modelarnicu. Kada sam došla u Irsku, također su me pitali znam li se uopće kao inženjer služiti šivaćim strojem i ostali oduševljeni mojim znanjem”, priča Andreja. Nije ni slutila da će svoju praksu u Irskoj odraditi u Opernoj kući u Corku, gdje je dobila priliku sudjelovati u produkciji mjuzikla “Moje pjesme moji snovi”. “Sada sam odlučna aplicirati na sva radna mjesta u Europi. Razmišljam i o otvaranju vlastitog biznisa u Hrvatskoj, ali pronađem li posao u EU neću oklijevati da odem jer ne želim raditi ništa drugo do ovoga za što sam se i obrazovala”, kaže.

Nefreteta Z. EBERHARD
MLADI NE ZNAJU KOLIKO JE KORISTAN OVAJ PROJEKT HZZ-a

HZZ Osijek prijavio je novi natječaj za sličnu vrstu prakse mladih ljudi u zemljama EU-a, a rezultati se očekuju u svibnju. “Mislim da većina mladih bez prakse uopće ne zna što znači dobiti takav certifikat i koliko im to tržište rada otvara. Stoga je možda i ovo prilika da ih pozovemo, jer ako trenutačno nema posla u Hrvatskoj, negdje u Europi ćete ga sigurno naći, ali za to morate steći prvo iskustvo, a HZZ vam ga na ovaj način pruža”, poručuje Andreja.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike