Regija
BRANITELJI UMIRU S NENAVRŠENIH 50 GODINA

Najviše samoubojstava na
godišnjice borbenih akcija
Objavljeno 19. ožujka, 2013.
Suicidi su u braniteljskoj populaciji česti i u predizborno vrijeme

VALPOVO – Objavljivanje studije o smrtnosti hrvatskih branitelja koju je nedavno završilo Ministarstvo branitelja RH, a koja je pokazala da hrvatski branitelji umiru u dobi od prosječno 50,9 godina, i to najčešće od posljedica različitih tumora, informacija je koja je nemalo zabrinula braniteljsku populaciju i njihove obitelji i u Valpovštini.

Prema istom izvoru, samo od tumora je u razdoblju od 1998. do 2010. godine preminulo više od 8.000 branitelja, u istoj crnoj statistici je i gotovo 7.000 branitelja preminulih od bolesti cirkulacijskog sustava i 3.000 branitelja za čiji se uzrok smrti navode ozljede, otrovanja...

Predsjednik UHDDR-a Valpovštine Milan Belcar, kroz čiju je udrugu prošlo oko 700 članova i prema čijim je pretpostavkama u Valpovštini u razdoblju od 1991. do 1996. godine bilo oko 6.000 branitelja (kojima pribraja i pripadnike Narodne zaštite), kaže da su najnovije objave istraživanja samo potvrde njihove opravdane zabrinutosti za budućnost i zdravlje hrvatskih branitelja. Unatoč činjenici da točnih i preciznih brojki nema, članovi udruge na svojoj su posljednjoj sjednici već i letimičnim podsjećanjem došli do zaključka da je u Valpovštini od završetka Domovinskog rata do danas samo od posljedica samoubojstava, različitih događanja zbog vanjskih uzroka, poput prometnih nezgoda i drugog, preminulo oko 300 branitelja mlađih od 50 godina, dok je broj umrlih od tumora i drugih bolesti u svim dobnim skupinama čak i nekoliko puta veći!

- Pa samo suicidom je u proteklih 20 godina na našem području život okončalo pedesetak branitelja, koji su u vrijeme Domovinskog rata bili u dobi između 20 i 30 godina, što smatramo zabrinjavajućim podacima, a uspoređujući dalje, zaključili smo da je najviše suicida počinjeno u vrijeme obilježavanja obljetnica velikih borbenih akcija i u predizborno vrijeme. S obzirom na činjenicu da nam se približava godišnjica velike akcije 107. brigade HV-a u Baranji, 3. travnja, i da je predizborno vrijeme već počelo, a da vremena za branitelje i njihove obitelji zbog teške socijalne situacije i rastuće nezaposlenosti nikada nisu bila teža, strahujemo da će broj branitelja koji su izgubili svaku nadu u bolje sutra i povjerenje u ljude koji nas vode uskoro biti i znatno veći - upozorava Belcar, dodajući da bi prijedlog o organiziranim sistematskim pregledima za branitelje bio pun pogodak kako bi se otkrilo njihovo pravo psihofizičko stanje.

Lidija ANIČIĆ
Predavanje psihijatrice

Ne bi li koliko-toliko preventivno djelovao na svoje članove, ali i sve branitelje, UHDDR Valpovštine dva dana nakon godišnjice akcije, 5. travnja, u gradskoj vijećnici u Belišću organizira predavanje psihijatrice mr.sc.dr. Elvire Kojić “Stresni poremećaji – uzrok suicida”.

U Valpovštini je od završetka Domovinskog rata zbog suicida, prometnih nezgoda i sl. preminulo oko

300

branitelja mlađih od 50 godina, a broj umrlih od tumora i drugih bolesti višestruko je veći

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike