Novosti
POTPISAN KOALICIJSKI SPORAZUM

Prvi na listi HDSSB-a, HDSSD-a i Zelenih za EU parlament je dr. Stjepan Ribić
Objavljeno 16. ožujka, 2013.

ZAGREB – “Izvanredni izbori za Europski parlament za nas su generalna proba za one redovite europske izbore sljedeće godine od kojih mnogo očekujemo”, izjavio je jučer u Zagrebu predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić na svečanosti potpisivanja koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore za EU parlament s Hrvatskim demokratskim slobodarskim savezom Dalmacije i Zelenim Hrvatske.

Budući da će na izborima 14. travnja cijela Hrvatska biti jedna izborna jedinica, u Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje smatraju kako u suradnji s regionalnim strankama poput HDSSD-a te Zelenima mogu ostvariti dobar rezultat i dati bar jednog zastupnika u Europarlament. Prvi na zajedničkoj listi, na kojoj je sedam članova HDSSB-a, tri HDSSD-a i dva “Zelena” je dr. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, koja se pokazala kao najuspješnija agencija u povlačenju sredstava iz fondova EU-a.

- U proteklih šest godina realizirali smo 253 europska projekta vrijedna 114 milijuna eura, a pred samom realizacijom je još 13 novih projekata vrijednih 15 milijuna eura, kazao je Ribić koji je doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i koji se služi s pet svjetskih jezika. Svoje zavidno znanje stranih jezika pokazao je i drugi s liste, dr. Boris Antunović, inače profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, čija je uža specijalnost sigurnost hrane. I on se kao i njegov prethodnik predstavio na hrvatskom te savršenom engleskom i talijanskom jeziku. “Regionalna opcija je definitivno budućnost jer se i većina europskih projekata provodi upravo kroz njenu regionalnu politiku”, kazao je Antunović.

Koalicijski su sporazum potpisali predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSD-a Hrvoje Tomasović, te Zdravko Peko predsjednik Zelenih Hrvatske. Šišljagić je podsjetio kako su sve tri stranke proeuropske koje u Uniji vide šansu za ravnomjerniji razvoj svih hrvatskih regija.

- Ova koalicija će u Europskom parlamentu jasno i glasno progovarati o svim hrvatskim problemima i zastupat će interese svih njenih građana. Želimo aktivirati razvojne potencijale na načelima socijalne solidarnosti kako bi Hrvatska izišla iz svekolike gospodarske i moralne krize u kojoj se danas nalazi, kazao je Šišljagić. D.Boroš

NE ODUSTAJU OD PET REGIJA U RH

Šišljagić je naglasio i kako će nastaviti borbu za reformu teritorijalnog ustrojstva RH kroz pet regija. “Spremni smo ulaskom na to veliko tržište od 500 milijuna ljudi još više ojačati našu Slavoniji”, ustvrdio je predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko, stranke koja s HDSSB-om surađuje već četiri godine na lokalnoj razini. Inače, na zajedničkoj listi su i dvojica saborskih zastupnika HDSSB-a – Boro Grubišić (sadašnji promatrač u Europskom parlamentu) i Dražen Đurović, a od 12 imena četiri na listi su žene.

Možda ste propustili...