Osijek
PRITVORENICI SPREMNI DATI I ZADNJU KUNU

Najveća jamčevina na Županijskom sudu bila je pet milijuna kuna
Objavljeno 16. ožujka, 2013.
Ako okrivljenik prekrši obvezu, jamčevina ostaje državnom proračunu

Novac, kuće, vikendice, vrijednosne papire i još brojne druge vrijednosti okrivljenici daju kao jamčevinu i u zamjenu za izlazak iz istražnog zatvora. Čak pet milijuna kuna najveći je iznos jamčevine određene na Županijskom sudu u Osijeku, a prema riječima predsjednika Ante Rašića, u hrvatskom sudstvu sve se češće inzistira upravo na jamčevinama.

- Jamčevine se odobravaju dijelom i zbog velike gužve u istražnom zatvoru, no smatram da smo napokon preuzeli zapadni sistem gdje je to uobičajeno. Nas zatvorenici koštaju i smisao pritvora ne leži u tome da nam trebaju. Onaj tko da jamčevinu mora ispuniti obvezu da ne napušta mjesto boravišta i u slučajevima kad je to moguće mi je odobravamo. Inače, uobičajeno je raspon jamčevine od 20.000 kuna pa do nekoliko milijuna - pojasnio je Rašić.

Osim novca kao depozita na posebnom računu Županijskog suda, moguće je i staviti hipoteku na nekretnine, ali i položiti vrijednosne papire. Osim samog okrivljenika, jamčevinu može dati bilo tko, a uobičajeno je, kaže Rašić, da roditelji, odnosno supružnici, daju hipoteke na svoje kuće. U zamjenu za jamčevinu okrivljenici moraju potpisati izjavu da se neće kriti od sudskih tijela, napuštati boravište, odnosno ponoviti kazneno djelo. U slučaju da ipak prekrši svoju obvezu, njegova jamčevina ostaje državnom proračunu RH.

- Iznosi jamčevina moraju se svesti u realne okvire. Inače, okrivljenicima je najteže ostati u istražnom zatvoru jer su im prava ograničena i mnogo su manja od prava zatvorenika. Stoga su i zahtjevi za jamčevinama sve češći i bit će ih i nadalje - zaključuje Rašić.

Marija MIHELIĆ
Nekima ni jamčevina ne pomaže

Sud procjenjuje je li u predmetu prikladno odobriti jamčevinu. Bude situacija kad se zahtjevi odbijaju, poput okrivljenika za ubojstvo, recidiviste, osobe koje imaju sklonosti bijegu, one s dvojnim državljanstvom i sl.

Bila je jedna situacija da je jamstvo propalo jer se okrivljena osoba nije pridržavala uvjeta iz rješenja koje je dobila. No u pravilu poštuju svoje obveze pa im se jamčevina vraća. Ako ne bude pravomoćno osuđen, okrivljeniku se odmah vraća jamčevina i isto tako ako je osuđen uvjetno. Osuđeni na kaznu zatvora jamčevinu dobivaju natrag stupanjem na izdržavanje kazne.

20.000

kuna najniža je jamčevina

HIPOTEKE

Uobičajeno je da roditelji ili supružnici daju hipoteke na svoje nekretnine

Možda ste propustili...

ZAVRŠIO MJESEC POSTA

Muslimani slave Ramazanski bajram

MALIŠANI PRAZNIKE PROVODE KROZ UČENJE I IGRU

Zabavno i poučno "Ljeto s Franom"