Osijek
U ŠKOLU VIRTUALNIM PUTEM

Umjesto čekanja u redovima, upis sa svog kućnog računala
Objavljeno 15. ožujka, 2013.
Učenici će aplikaciji na stranicama www.upisi.hr moći pristupati od početka travnja 2013.

Sadašnja generacija osmaša prvi se put upisuje u srednju školu virtualni putem. Umjesto čekanja u redovima, sada će se učenici upisivati sa svog kućnog računala. Za e-upis potrebna im je samo jedna veza - internetska.

U našu redakciju stiglo je mnogo pitanja od budućih srednjoškolaca i njihovih roditelja, koje zanima tehnička strana upisa, odnosno sam postupak virtualnih upisa.

Konkretne odgovore pronašli smo u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNet. Na pitanje kako i gdje učenici mogu nabaviti svoje korisničko ime i lozinku, Jurica Vratarić iz CARNetovih Centara potpore - Odjela podrške korisnicima odgovara: “Učenici korisničko ime i lozinku mogu dobiti u okviru Hosting usluge za osnovne i srednje škole (sustavu HUSO, http://www.carnet.hr/hosting_usluga_za_srednje_i_osnovne_skole). Potrebno je javiti se administratoru imenika u školi i zatražiti otvaranje elektroničkog identiteta (http://www.carnet.hr/elektronicki_identitet) u sustavu HUSO. Popis imenovanih administratora imenika dostupan je preko stranice na adresi ai.skole.hr.”

Ono što je osobito važno jest da će stranica za elektroničke upise učenika u srednje škole biti dostupna početkom travnja na adresi www.upisi.hr. Preko navedene stranice učenici će moći provjeriti osobne podatke, ocjene, uspjeh na natjecanjima te druge podatke vezane uz elemente i kriterije za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. (http://public.mzos.hr/fgs.axd?id>19459). Početkom svibnja budući srednjoškolci moći će birati obrazovne programe koje žele upisati i složiti listu prioriteta na kojima će se rangirati prema navedenim elementima i kriterijima.

Jurica Vratarić objasnio je i što sve učenici trebaju napraviti i kako će teći prijave za upis: “Učenici će aplikaciji na stranicama www.upisi.hr moći pristupati od početka travnja 2013. Prije svega učenici trebaju provjeriti osobne podatke i ocjene, koji se u Nacionalni i informacijski sustav za prijave i upise u srednje škole upućuju iz sustava e-Matice MZOS-a. U slučaju da neki od podatka nisu ispravni, učenici se trebaju javiti razredniku odnosno administratoru imenika u školi, kako bi se provjerili podaci i ažurirali u e-Matici. Početkom svibnja kandidati će moći birati obrazovne programe koje žele upisati i složiti listu prioriteta na kojima će se rangirati prema navedenim elementima i kriterijima.”

Najvažnije je da listu prioriteta učenici poslože na način da se na vrhu liste stave obrazovni programi koje učenik najviše želi upisati. Detaljne upute i kalendar aktivnosti i rokova bit će objavljeni u brošuri za upise u srednje škole.

- Brošura navodi elemente i kriterije za upis, objašnjava korak po korak postupke u aplikaciji te navodi detaljno razrađene primjere izračuna bodova za prijavljene obrazovne programe, a bit će dostupna u tiskanom i elektroničkom obliku - kažu u CARNetu.

Uz to, na stranicama na adresi http://www.skole.hr/skole/vijesti_mzos?news_id>8059 nalaze se odgovori na najčešće postavljana pitanja vezana uz upise u srednje škole za školsku godinu 2013./2014. Odgovori na često postavljena pitanja, kao i kratka objašnjenja i opisi sučelja, nalazit će se i na stranicama www.upisi.hr.

Vesna LATINOVIĆ
KONAČNE RANG-LISTE U SRPNJU

Na pitanje kako će i kada učenici znati da su se upisali u željenu školu, naš sugovornik odgovara: “Početkom srpnja rang-liste će postati konačne. Obrazovni programi koje je učenik upisao bit će jasno označeni u samom sučelju aplikacije za elektroničke upise u srednje škole (www.upisi.hr).”

Roditelji moraju potpisati prijavnice

Roditelji su zabrinuti da bi, budući da se djeca upisuju sama, moglo doći do pogrešaka. Je li ih moguće ispraviti i mogu li roditelji imati nadzor i kontrolu pri e-upisima, pitali smo Juricu Vratarića. On odgovara: “Roditelji će potpisivati prijavnice na kojima će se nalaziti lista prioriteta obrazovnih programa koje njihovo dijete želi upisati i u tom smislu će imati kontrolu nad procesom upisa. Predviđeni su i rokovi za prigovore koje će rješavati osobe iz sustava obrazovanja (MZOS, ravnatelji škola, povjerenstva) u suradnji s CARNetom.”

Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike