Regija
ODBIJEN ZAHTJEV ZA NAKNADU ŠTETE

Gunjansko komunalno poduzeće
izgubilo sud protiv prosvjednika
Objavljeno 15. ožujka, 2013.

GUNJA – Gunjanci koji su sredinom studenoga organizirali mirni prosvjed zbog dovoženja otpada iz drugih gradova i općina s područja Vukovarsko-srijemske županije na gunjanski deponij nisu dužni Komunalnom trgovačkom društvu iz Gunje nadoknaditi štetu za izgubljenu korist tijekom trajanja prosvjeda, odlučio je Općinski sud u Županji.

Naime, direktor Komunalca podnio je tužbu u kojoj stoji kako je skupina mještana 14. studenoga organizirala mirni prosvjed protiv odlaganja neopasnog komunalnog otpada s područja Vinkovaca i Otoka na temelju ugovora gunjanskog Komunalnog društva s tvrtkama Nevkoš i Vranjevo, ali da u sklopu prosvjeda nije bila predviđena blokada ceste.

- Tuženici su ipak blokirali cestu i tako nanijeli štetu tužitelju u iznosu od 1.680 kuna, povećano za PDV po jednom danu - navodi se u tužbi kojom se od tuženika traži da na ime naknade štete solidarno plate iznos od 6.300 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i naknade troškova postupka.

Tužitelj je od Općinskog suda u Županji također zatražio žurno djelovanje i donošenje privremene mjere zabrane okupljanja, odnosno blokade prometnice koja vodi do deponija Kraplje, pod prijetnjom novčane kazne od po 10.000 kuna za svakog tuženika. Sud je na temelju provedenih dokaza utvrdio činjenično stanje i zbog neosnovanosti tužbe u cijelosti odbio tužbeni zahtjev. Utvrđeno je kako je skup o mirnom okupljanju uredno prijavljen policiji, čiji su službenici s prosvjednicima bili na licu mjesta i nikakvu zamjerku na postupanje nisu imali, o čemu su posvjedočili i na sudu.

Tijekom prosvjeda nije bilo remećenja javnog reda i mira, niti su tijekom i nakon prosvjeda podnesene prijave o protupravnom postupanju prosvjednika i slično. Utvrđeno je nadalje da su se prosvjednici nalazili uz cestu i da ni od njih ni policije i Općine nitko nije tražio propuštanje kamiona s otpadom. Sud, stoji u obrazloženju presude, prihvaća mogućnost da je tužitelj pretrpio štetu zato što u vrijeme prosvjeda kamioni tvrtke Nevkoš i Vranjevo nisu dovozili komunalni otpad na odlagalište Kraplja, no razlog tomu nisu nikakve protupravne radnje prosvjednika. U dokaznom je postupku utvrđeno da kamioni s otpadom nisu upućivani na odlagalište na inicijativu direktora tvrtke Nevkoš zbog navodne opasnosti od incidenata. Pretpostavka da bi prosvjednici eventualno u slučaju prolaska kamiona na deponij blokirali cestu, smatra sud, ne može biti razlog odgovornosti za štetu, a od strane prosvjednika takva radnja uopće nije niti počinjena.

- Nećemo dopustiti da Gunja postane tuđe smetište i ne pristajemo na to da se k nama dovozi smeće iz Vinkovaca i Otoka, nekada više i od deset kamiona dnevno. Nećemo dopustiti da truju nas i našu djecu - poručivali su prosvjednici. Podsjećali su na to da je Gunja katastarski najmanja općina u Cvelferiji i među najmanjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i nije im jasno kako je nekomu uopće palo na pamet tamo deponirati otpad.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
KOMUNALAC - DEPONIJ JE LEGALAN

U gunjanskom Komunalcu ističu da je riječ o legalnom deponiju sa svim potrebnim dozvolama. Navode da takav deponij, osim Gunje, u Vukovarsko-srijemskoj županiji imaju još Vukovar i Županja.

Najčitanije iz rubrike