Regija
BEZ ODGOVORA NA MOLBE LJUBITELJA ŽIVOTINJA

Slavonski Brod bez azila -
napušteni psi na ulicama
Objavljeno 15. ožujka, 2013.
U udruzi Victus volontera je sve manje, a napuštenih pasa sve više

Na slavonskobrodskom nadvožnjaku prema Bukovlju u utorak je policijski automobil udario psa bez ogrlice koji je lutao u potrazi za hranom. Pas je odbačen daleko s kolonika, a teško ozlijeđenog radnici Komunalca izvukli su iz kanala, koji je više od pet metara ispod nadvožnjaka.

Tako ozlijeđen i šokiran pas je ležao na travi dok su radnici čekali veterinara da ocijeni težinu ozljeda i provjeri je li pas čipiran. Bez čipa, na kraju je završio u brodskom šinteraju, a ako se, sukladno propisima, za njega ne pronađe udomitelj, nakon nekog vremena bit će usmrćen.

Ovaj najnoviji slučaj ozljeđivanja napuštene životinje samo je jedan u nizu u Gradu koji, unatoč nekim obećanjima i dugogodišnjim molbama ljubitelja životinja, još uvijek nema sklonište za životinje. Udruga Victus posljednje dvije godine bori se za životinje, no volontera u toj udruzi sve je manje, a napuštenih, bolesnih i ozlijeđenih životinja čini se, sve više.

- Više ih nemamo gdje udomiti. Nedavno smo privremeno udomili petnaestak štenića u Lipiku, a ima ih u Pleternici, Frkljevcima, Zagrebu..., jer se Brođani ne odazivaju na naše apele. Međutim, nakon privremenog udomljavanja ponovno nema rješenja - žali se predsjednica udruge Maja Hercog Čorak, koja s još tri preostale aktivne kolegice sve češće razmišlja o gašenju udruge i napuštanju svega, jer pomoći nema niotkuda.

Obećanje rješenja problema skloništa za napuštene životinje tu i tamo se izvlačilo u predizborne svrhe. Tako je primjerice 2006. godine HSLS zajedno s udrugom Spas najavljivao projekt skloništa za životinje Hapy land, koji bi se prostirao na 15 tisuća četvornih metara u brodskom Bjelišu i koji bi bio vrijedan pola milijuna kuna. No danas se rijetki toga i sjećaju. U međuvremenu Grad je na Vijušu, uz gradski deponij i šinteraj, dao postaviti sedam boksova za pse lutalice, o kojima se brinu Victusovi volonteri.

- Prije svega moramo naći sredstva za sve potrebe smještenih životinja, a onda ih svakodnevno nakon posla dolazimo čistiti, hraniti, voditi veterinaru ako je potrebno liječenje... Usput nahranimo i one u šinteraju koji su u groznim uvjetima - pojašnjava Maja.

Razočarana je jer nikomu u Gradu, kaže, nije stalo da se problem doista riješi. Da bar osiguraju sterilizaciju kujica, napominje, sutra bi automatski bilo manje pasa na ulici. Problema, tvrdi, imaju i s čipiranim psima, jer ih neki vlasnici jednostavno više ne žele.

Marija RADOŠEVIĆ
Ljubimce izbacuju na ulicu

Županijski veterinarski inspektor Damir Agičić, pak, smatra da za životinje nije kriv Grad, nego neurbani ljudi koji jednostavno izbace životinju iz kuće. Za one koji su dokazano svoje “ljubimce” bacili na ulicu, podnesene su prekršajne prijave i platili su kazne. A u protekle dvije godine zabilježena su takva dva slučaja, kaže Agičić. No jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluku o držanju i zbrinjavanju životinja i provoditi ih s odgovarajućim službama ili potražiti usluge drugih, naglašava veterinarski inspektor.

Grad nema prostor

Gradonačelnik Mirko Duspara više je puta izjavio kako Grad nema odgovarajući prostor koji bi mogao ponuditi za gradnju azila, pa volontere Victusa upućuje na općinske čelnike Gornje Vrbe ili susjednih općina.

7

boksova za pse lutalice Slavonski Brod ima na Vijušu

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike