Regija
BIJELA KUGA HARA POSAVINOM

U Rajevom Selu u prvi razred škole
bit će upisana samo dva đaka
Objavljeno 14. ožujka, 2013.
Ravnatelji škola zabrinuti su zbog negativnog trenda

DRENOVCI – Istočni dio županjske Posavine, kojim bijela kuga već godinama nemilosrdno hara - mladi odlaze trbuhom za kruhom, a u selima ostaje samo staračka populacija - najkritičnije je područje u Vukovarsko-srijemskoj županiji kada je u pitanju negativan trend smanjenja broja učenika. Da pomaka nabolje neće biti ni u sljedećoj školskoj godini, potvrđuje i broj budućih prvašića. U klupe područne škole u Rajevom Selu, koja radi u sastavu osnovne škole u Gunji, ponovno će sjesti samo dva prvašića, kao i jesenas. Škola u susjednim Posavskim Podgajcima imat će ih 10, što je za trećinu manje negoli u tekućoj školskoj godini. Pad broja učenika bilježi i osnovna škola u Drenovcima, koja će na jesen imati samo 13 prvašića, pet manje nego što ih ima sada. U školi u Soljanima bit će ih 15, kao i u tekućoj školskoj godini dok će u njihovoj područnoj školi u Strošincima, smještenima na samoj granici sa Srbijom, na jesen u prvi razred krenuti četiri učenika, odnosno tri učenika manje u odnosu prema sadašnjem broju prvašića. U područnoj školi u Đurićima, koja djeluje pri OŠ Ivana Filipovića u Račinovcima, broj budućih prvašića isti je kao i sada - njih sedam u rujnu će prvi put sjesti u školske klupe!

Ako se zna da to selo prije dvije godine nije imalo nijednog učenika u prvom razredu, to je svakako ohrabrujući podatak. U Račinovcima je jesenas u školu krenulo osam prvašića, a toliko će ih biti i u sljedećoj školskoj godini. Negativan trend pada broja učenika nastavljen je u Osnovnoj školi u Vrbanji. Lani su u prvi razred upisana 24 učenika, a iz škole je izišlo njih 41, znači jedno razredno odjeljenje manje, što zvoni na uzbunu. U sljedećoj školskoj godini Vrbanja će imati 20 prvašića. Ravnatelji osnovnih škola u Cvelferiji zabrinuti su zbog nastavka negativnog trenda pada broja učenika i upozoravaju da će situacija biti još gora ako država pod hitno ne donese mjere kojima će pokrenuti istočni dio županjske Posavine.

Poručuju da treba hitno zaustaviti odljev mladih ljudi iz tog graničnog područja, pružiti im mogućnost da se zaposle i svojim radom osiguraju egzsitenciju svojim obiteljima i na taj način poboljšaju natalitet.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
SELIMA PRIJETI IZUMIRANJE

Apele za spas Cvelferije redovito upućuju i lokalni župnici koji već odavno upozoravaju na to da tamošnjim selima prijeti izumiranje jer broj umrlih već odavno premašuje broj rođenih. Na te poražavajuće pokazatelje i katastrofalnu situaciju nitko ne reagira.

DRŽAVA NE MARI

Upozoravaju na to da će situacija biti još gora

Možda ste propustili...

OCJENJIVANJE ZA 7. SAJAM VINA I KULENA

12 zlatnih, 27 srebrnih i šest brončanih vina

31.OBLJETNICA OSNUTKA 107.BRIGADE HV

Vukovi s Drave dali su ogroman doprinos obrani RH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČIMA

Radovi na regulaciji desne
obale Dunava vrijedni 47 mil. kuna

2

DRENOVČANI RAZMATRAJU I DRUGE OPCIJE

Gunja i Drenovci ipak
bez zajedničkog TZ-a?

3

U MIMOHODU ĆE BITI VIŠE OD 75 KUD-OVA I TRIDESETAK ZAPREGA

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna, otvara se i Bircuz