Sport
ZORAN CVRK, POVJERENIK ZA SIGURNOST HNS-A

Organizacija susreta u ostalim gradovima povećava troškove za stotine tisuća kn
Objavljeno 12. ožujka, 2013.
Cvrk: To je zapravo bačen nogometni novac.

Vezani članci

ŠKOTI U ZAGREBU

Povratkom u Maksimir najviše će izgubiti reprezentativci

POVRATAK CENTRALIZACIJI

HNS izigrao Osijek, sa Škotima u Zagrebu

EUROPSKI TREND U NOGOMETU POSTAJE I HRVATSKI

Reprezentacija se više voli u provinciji!

Prošlog tjedna je Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza odlučio da će se kvalifikacijska utakmica Hrvatska - Škotska, koja je na rasporedu 7. lipnja, odigrati u Zagrebu, na maksimirskom stadionu. Nisu tu odluku najbolje primili u ostalim dijelovima Hrvatske, u Splitu, ali ni u Osijeku, koji je u listopadu prošle godine bio uzoran domaćin dvoboja Hrvatska - Wales. Vjerovali su Osječani da će i Škotsku gledati u svome gradu, ali odluka vrha HNS-a je drukčija. Uglavnom se govori o sigurnosnim razlozima koji su presudili u korist Zagreba, stoga smo popričali sa Zoranom Cvrkom, povjerenikom za sigurnost HNS-a. Cvrke je prvo kazao:

- Ne komentiram odluke Izvršnog odbora. Ja sam operativac, zadužen sam da svoj dio posla odradim najbolje što je moguće.

Potom je povjerenik za sigurnost ipak dodao:

- Znate za visoku razinu presinga i rigorozne uvjete koji se traže od HNS-a pri organizaciji utakmica. Izvršni odbor vodio je računa o interesu Saveza, ta odluka je poslovno-sigurnosna.

Cvrk napominje kako je njemu, kao rođenom Osječaninu, žao što, nakon uspješno odrađene utakmice s Walesom, Osječani u lipnju neće uživo gledati Hrvatsku i Škotsku. Ali, dodaje i sljedeće:

- Osim Maksimira, hrvatski stadioni nisu na odgovarajući način sigurnosno opremljeni. Sve to značajno povećava i troškove HNS-a, prilikom organiziranja utakmica u ostalim gradovima. Mi prije svega moramo osigurati poštovanje hrvatskih zakona. U takvoj situaciji troškovi mogu biti veći i do više stotina tisuća kuna, ako se ne igra na maksimirskom stadionu.

Cvrk je napomenuo kako su iz sigurnosnog aspekta ključni sljedeći pojmovi: video nadzor, kontrolne sobe, kontrola ulaza... Sve je to radi organizacije utakmice sukladno zakonu.

- Kad su u pitanju brojači ulaznica, nužno je imati tzv. kentaure. Istina, može se koristiti i ručnim brojačima, ali to, kao što sam rekao, uvelike povećava troškove. To je zapravo bačen nogometni novac.

U hrvatskim bi gradovima trebali biti svjesni da su nužna ulaganja u opremljenost stadiona. Zato Cvrk napominje:

- To trebaju znati i korisnici stadiona (klubovi), ali i njihovi vlasnici (gradovi). Sofisticiranu opremu ima samo Dinamo, ali i u tom slučaju investirao je klub, a ne grad. U Dinamu je ljudima bilo jasno da bez odgovarajućih ulaganja neće imati uvjete koje zahtijevaju međunarodne utakmice. Klubovi bi, znači, trebali staviti zahtjeve na stol, a lokalna uprava pomoći da se zadovolje potrebni sigurnosni uvjete na hrvatskim stadionima.

Cvrk je ujedno i match manager utakmice Hrvatska - Srbija, koja se u Zagrebu igra 22. ožujka. Ima li po tom pitanju kakvih novosti?

- Pripreme za dvoboj sa Srbijom idu svojim tijekom. Jasno je da ta utakmica nosi najviši rizik, ponajprije zbog toga što je stadion rasprodan. Ovom prigodom neće biti gostujuće navijačke skupine, jasno smo preporučili navijačima Srbije kako trebaju izbjeći dolazak u Maksimir. Ako bismo nekog takvog identificirali, HNS je vlasnik ulaznica i ima pravo takvoj osobi onemogućiti gledanje utakmice. Jasno, to se ne odnosi na izaslanstvo Nogometnog saveza Srbije za koje je osiguran odgovarajući broj mjesta na stadionu. I. Pezelj

Zoran Cvrk

povjerenik za sigurnost HNS-a

Kad su u pitanju brojači ulaznica, nužno je imati tzv. kentaure. Istina, može se koristiti i ručnim brojačima, ali to uvelike povećava troškove

Najčitanije iz rubrike