Osijek
UKLONJENE PLATANE U VIŠNJEVCU

Susjedi zadovoljni jer su se riješili golemih stabala
Objavljeno 12. ožujka, 2013.

Sječa krošnji, rušenje debala i vađenje korijenja kanadskih platana uzduž višnjevačke ulice Josipa bana Jelačića na trasi buduće tramvajske pruge zahtijevalo je i veću opreznost nego što se to u prvim mah činilo.

Ne čudi jer rezanje grana obavljalo se na visini i od 40 metara, debla su u svom podnožju dosegnula širinu i do 130 centimetara, a korijenje se osim dubine od tri do četiri metra raširilo u promjeru od deset metara. “Ipak, 39 platana je uspješno uklonjeno“, kaže Davor Vić, voditelj gradilišta na projektu uređenja glavne ulice najvećeg prigradskog naselja u kojem je osječka Gradnja glavni izvođač radova. Projekt uređenja Jelačićeve uključuje i dvotračnu tramvajsku prugu od spoja Strossmayerove do središta Višnjevca. Vrijednost radova je 35 milijuna kuna.

Prve su se na udaru našle upravo platane, stabla posađena početkom dvadesetog stoljeća.

No one su definitivno već duže vremena zagospodarile prostorom oko sebe i počele nanositi štete pločniku i okolnim kućama, pa su u konačnici susjedi s olakšanjem dočekali njihovo uklanjanje. Kuća u kojoj živi obitelj Biloš, na broju 37, bila je najbliža platanama, udaljena samo tri metra. “Uvijek su nam bile pune rine i pravila je dosta smeća. No to je manji problem jer, primjerice, žilu njezina korijena našli smo i u dvorištu dvadeset metara dalje, što znači da je prošla ispod temelja kuće”, kaže nam Anica Biloš. Nekoliko kuća dalje, njezin susjed Pavao Orbanić sjeća se da su platane bile velike i kada je on '49. godine kretao u školu, tolike da je ih je trebalo troje kako bi ih rukama obujmilo.

Od platana su sada preostali samo panjevi s korijenjem koji čekaju da ih odvezu. Ni ovaj se put zbog masivnosti ne može bez pomoći teške mehanizacije.

Dario KUŠTRO
GRADNJA NOGOSTUPA

Usporeno s uklanjanjem platana uređuje se i nogostup na sjevernoj strani ulice. “Nastavljamo potom iskop kanalizacije za oborinsku odvodnju koja će biti postavljena ispod desnog voznog traka, pa onda dalje prema planiranoj dinamici radova“, kazuje zaključno voditelj gradilišta Vić.

39

platana do sada je odstranjeno radi rekonstrukcije glavne višnjevačke ulice

Možda ste propustili...

UJEDINJENO U BORBU PROTIV KOMARACA

Do sada obavljena dva larvicidna tretmana

POLOŽENI VIJENCI U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

Obljetnica oslobođenja Osijeka