Osijek

UKLONJENE PLATANE U VIŠNJEVCU
Susjedi zadovoljni jer su se riješili golemih stabala
Foto: D. KIBEL
Objavljeno 12. ožujka, 2013.
JOŠ VIJESTI

NASTAVLJA SE PROSVJED RODITELJA OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ČEPIN

Djecu nećemo dati u školu ako im učitelj mora otići

USPJEH GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA NA REGIONALNOM NATJECANJU

Svih petnaest učenika vratilo se s nagradama

CARNET OBJAVIO POPIS PRVIH 150 ŠKOLA U NACIONALNOM PILOT-PROJEKTU

Šest škola iz Osijeka i okolice postaje e-škola

Sječa krošnji, rušenje debala i vađenje korijenja kanadskih platana uzduž višnjevačke ulice Josipa bana Jelačića na trasi buduće tramvajske pruge zahtijevalo je i veću opreznost nego što se to u prvim mah činilo.

Ne čudi jer rezanje grana obavljalo se na visini i od 40 metara, debla su u svom podnožju dosegnula širinu i do 130 centimetara, a korijenje se osim dubine od tri do četiri metra raširilo u promjeru od deset metara. “Ipak, 39 platana je uspješno uklonjeno“, kaže Davor Vić, voditelj gradilišta na projektu uređenja glavne ulice najvećeg prigradskog naselja u kojem je osječka Gradnja glavni izvođač radova. Projekt uređenja Jelačićeve uključuje i dvotračnu tramvajsku prugu od spoja Strossmayerove do središta Višnjevca. Vrijednost radova je 35 milijuna kuna.

Prve su se na udaru našle upravo platane, stabla posađena početkom dvadesetog stoljeća.

No one su definitivno već duže vremena zagospodarile prostorom oko sebe i počele nanositi štete pločniku i okolnim kućama, pa su u konačnici susjedi s olakšanjem dočekali njihovo uklanjanje. Kuća u kojoj živi obitelj Biloš, na broju 37, bila je najbliža platanama, udaljena samo tri metra. “Uvijek su nam bile pune rine i pravila je dosta smeća. No to je manji problem jer, primjerice, žilu njezina korijena našli smo i u dvorištu dvadeset metara dalje, što znači da je prošla ispod temelja kuće”, kaže nam Anica Biloš. Nekoliko kuća dalje, njezin susjed Pavao Orbanić sjeća se da su platane bile velike i kada je on '49. godine kretao u školu, tolike da je ih je trebalo troje kako bi ih rukama obujmilo.

Od platana su sada preostali samo panjevi s korijenjem koji čekaju da ih odvezu. Ni ovaj se put zbog masivnosti ne može bez pomoći teške mehanizacije.

Dario KUŠTRO
GRADNJA NOGOSTUPA

Usporeno s uklanjanjem platana uređuje se i nogostup na sjevernoj strani ulice. “Nastavljamo potom iskop kanalizacije za oborinsku odvodnju koja će biti postavljena ispod desnog voznog traka, pa onda dalje prema planiranoj dinamici radova“, kazuje zaključno voditelj gradilišta Vić.

39

platana do sada je odstranjeno radi rekonstrukcije glavne višnjevačke ulice

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
DanasTjedan danaMjesec dana

POTRESNE PRIČE IZ REDA ZA BESPLATAN KRUH

Najduček: Nije me sramota reći kako otac i ja nemamo što jesti

ISTRAŽIVANJE: NA KOJI BREND POMISLITE KAD VAS PITAJU ZA OSIJEK?

Za proizvode Saponije,
Kandita i Lega-Lege svi
znaju da su “made in” Osijek

NOVI IZVOĐAČI UNIŠTAVANJA “LETEĆIH KRVOPIJA”

Grad uvodi nove načine borbe protiv komaraca

Što su vaši prijatelji čitali na Glasu
oglas