Ekonomija
INFORMATIKA U POLJOPRIVREDI

Spin predstavio Jupiter
Objavljeno 13. ožujka, 2013.

B aš sam naučio magarca da ne jede i onda je uginuo - glasi poznati vic o otočaninu koji je nastojao optimalizirati hranidbu svoga tovara.

Da se to ne dogodi pobrinuli su se informatički stručnjaci Spina koji su na nedavnom 48. hrvatskom i 8. međunarodnom savjetovanju agronoma u Dubrovniku održali predavanja gdje su predstavili razne informatičke sustave upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom.

Povećanje proizvodnje

Dražen Pekić, vodič i konzultant za poslovne apli kacije u Spinu, predstavio je informatički sustav upravljanja ribnjačarskom proizvodnjom - zajednički projekt Spina, PP Orahovice i Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Projekt je počet lani na poligonu PP Orahovice na tri lokacije: ribnjacima Grudnjak, Donji Miholjac te na Baranjskim ribnjacima ukupne površine 2.400 hektara gdje su evidentirana 24 milijuna riba.

Prema Pekićevim riječima, ciljevi projekta bili su integracija poslovnih i tehnoloških funkcija na ribnjaku, integracija automatske hranidbe ribe, optimalizacija pro cesa hranidbe, transparentnost i optimalne analize poslovanja i izračuna profitabilnosti.

Pekić dodaje kako je već nakon godine dana rada tog sustava uočeno povećanje proizvodnje, smanjenje troškova poslovanja za oko 20 posto, te se u sljedećih nekoliko godina program sam isplati.

Naime, troškovi u startu mogu biti veliki jer je potrebna i prateća oprema pojašnjava Pekić i dodaje kako je bilo potrebno prilagoditi ribnjake, ugraditi automatske hranilice i slično.

Osim u ribnjačarstvu, razvijeni su i slični sustavi upravljanja i u govedarstvu, svinjogojstvu, ratarstvu te su ti sustavi već integrirarni u PIK Vinkovci, Vupiku, PPK Valpovo, Žito Osijek i Osatini.

Olakšana sljedivost

Nenad Bestvina, voditelj projekata u Spinu, u Dubrovniku je predstavio programe za biljnu proizvodnju, vinogradarstvo i vinarstvo te podrumarstvo pri čemu je na glasio kako su danas pred poljoprivrednu proizvodnju postavljeni zahtjevi za daljnje povećanje konkurentnosti, a s druge strane sve više jača svijest potrošača o važnosti dokazive proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, ističe Bestvina i podsjeća kako smo svi svjedoci sve većeg broja raznih normi, zakonskih odredbi i certifikata.

Nastavak ovog procesa očekuje se i ulaskom u EU, upozorio je Bestvina i dodao kako je, kao odgovor na ove procese, Spin u okviru Jupiter softwarea, još prije nekoliko godina ponudio modul za biljnu proizvodnju, koji je u cijelosti integriran sa svim ostalim modulima cjelovitog ERP rješenja. Naime, podsjetio je Bestvina, u integriranoj biljnoj proizvodnji (koja će biti obvezna od iduće godine), osnovni zahtjevi su plan sjetve i plodoreda za pet godina unaprijed, po Arkod parcelama, detaljna evidencija i kontrola upotrijebljenih zaštitnih sredstava i gnojiva, mogućnost dokumentiranja svih upotrijebljenih sredstava tijekom vegetacijske godine.

Roberta SORIĆ
Planiranje proizvodnje i kontrola troškova

Modul za praćenje biljne proizvodnje kroz Jupiter sof tware omogućava izradu višegodišnjeg plana sjetve i rasporeda sjetve po tablama, vodeći računa o plodoredu te strateškim ciljevima i ekonomskim procjenama tržišta te također dnevnu evidenciju utrošenih radnih sati ljudi i strojeva, repromaterijala i drugo.

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike