Osijek
NOVI ČELNIK SVEUČILIŠTA

I dekan Poljoprivrednog fakulteta u utrci za rektora?
Objavljeno 12. ožujka, 2013.
Postoji opcija da ću se kandidirati za rektora - rekao je jučer Guberac

Na sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, zakazanoj za 25. ožujka, planirano je da će biti službeno raspisan natječaj za izbor novoga rektora, ali već i prije toga zahuktala se utrka za nasljednika dugovječne rektorice Gordane Kralik.

Podsjetimo, nakon punih 16 godina, 1. listopada doći će do promjene na čelu Sveučilišta, jer aktualna rektorica, koja se na toj funkciji nalazi još od 1997., s tim datumom odlazi u mirovinu. Već prije dva mjeseca Glas Slavonije objavio je kako su legitimni kandidati za to mjesto Željko Turkalj, dugogodišnji uspješni dekan Ekonomskog fakulteta, kojega mnogi smatraju i favoritom, te Drago Žagar, prorektor za nastavu i studente osječkog Sveučilišta. I dok nam je Turkalj, ugledni 62-godišnji gospodarski stručnjak, već tada potvrdio kako ozbiljno razmišlja o kandidaturi, 47-godišnji Žagar, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike i doktor znanosti, ni jučer se nije decidirano izjasnio. Kako pak neslužbeno doznajemo, postoji realna mogućnost da se on predomisli i ipak upusti u utrku za dekana Elektrotehničkog fakulteta, jer sadašnji čelnik Radoslav Galić također odlazi u mirovinu.

S druge strane, dekan Medicinskog fakulteta Aleksandar Včev, kojega se također spominjalo kao mogućeg kandidata, javno se izjasnio kako ide po novi dekanski mandat (sadašnji mu istječe 1. listopada), što potvrđuje i činjenica da je jedini prijavljeni na natječaju koji je u tijeku. Dapače, doznajemo, Včev će svoju potporu pružiti Turkalju. Također, poznato je kako bi dio čelnika Grada Osijeka i akademske zajednice na tom mjestu ponovno voljeli vidjeti ženu, konkretno Helenu Sablić Tomić, uglednu književnicu i znanstvenicu, te dekanicu Umjetničke akademije. No, ona je jučer neizravno rekla kako to nije opcija. “Prema mom mišljenju, za tu funkciju postoji samo jedan ozbiljan kandidat”, kazala je kratko. Premda se nije htjela izjasniti na koga misli, upućeni smatraju kako je ciljala na Turkalja. I dok još nekolicina kandidata ističe da je “izvan igre” (Drago Šubarić, Igor Bojanić, Zlatko Kramarić), jedan od onih o kojima se već duže špekulira, prema svemu sudeći, ipak će se natjecati za rektora. To je Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta, iza kojega je navodno spreman stati lokalni ogranak Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” i dio senatora (pa i troje predstavnika Studentskog zbora), sklonijih desnoj političkoj opciji. “Ne znam ništa o potpori 'Prstena' i desničara, ali postoji opcija da ću se kandidirati za rektora. Vidjet ćemo kada se raspiše natječaj, još je prerano”, rekao je jučer diplomatski Guberac. Kako neslužbeno doznajemo, iza Turkalja su pak spremni stati svi senatori koji smatraju da je nakon tehničkih znanosti (rektor Josip Planinić od 1993. do 1997.) i biotehničkih znanosti (Gordana Kralik, također s Poljoprivrede), vrijeme da rektor ponovno dođe iz područja društvenih i humanističkih znanosti.

Tomislav LEVAK
Nedeljko Bosanac odustao od kandidature

Iako je prije mjesec i pol dana najavio da će pokušati postati rektor osječkog Sveučilišta, Nedeljko Bosanac, poznati gospodarski stručnjak, te redoviti profesor na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, ipak je odustao od kandidature. "Napravio sam malu anketu među kolegama nastavnicima i studentima te uvidio da, na žalost, nisu spremni za moj projekt temeljite rekonstitucije Sveučilišta. Projekt mora sadržavati mentalni reinženjering na zasadama koje je napravila sadašnja rektorica Kralik. No, nemam potporu za to pa se neću natjecati. Od mogućih kandidata podržao bih Turkalja koji je Ekonomski fakultet uveo u 21. stoljeće, što drugi fakulteti nisu učinili", napomenuo je.

NATJEČAJ ĆE BITI OTVOREN DVA MJESECA

Što se tiče samoga tijeka postupka, natječaj će biti otvoren dva mjeseca, a prijava će, uz životopis, morati sadržavati opis znanstvenog i stručnog rada, te četverogodišnji program rada Sveučilišta. Nakon prikupljanja prijava i objave lista kandidata, najkasnije do 30. lipnja mora se sazvati sjednica Senata na kojoj će svi kandidati predstaviti svoj program rada, a potom će se provesti postupak tajnoga glasovanja. Pravo glasa imaju sva 22 člana Senata, a to su aktualna rektorica, dekani fakulteta, pročelnici odjela, čelnici sveučilišnih ustanova i troje predstavnika studenata. Zanimljivo, ne i četiri prorektora.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike