Crna kronika
LAŽNE NOVČANICE SVE SLIČNIJE ORIGINALU

Najčešće se krivotvore
novčanice od 500 kuna
Objavljeno 12. ožujka, 2013.

OSIJEK – Hrvatska narodna banka prošle je godine pronašla 1.309 krivotvorenih novčanica. Najviše je pronađeno lažnih novčanica eura - 861. Slijede novčanice domaće valute - kune, kojih je lani otkriveno 315, dok je lažnih američkih dolara pronađeno 109. Mnogo je manje krivotvorina, ukupno 24, australskog dolara, konvertibilne marke, švicarskog franka, češke krune, njemačke marke i funte sterlinga.

U Osječko-baranjskoj županiji u 2012. je godini zabilježeno dvostruko više slučajeva krivotvorenja novca nego u 2011. Naime, lani je evidentirano 11, a godinu dana prije samo pet. Preklani su lažne novčanice pronađene u tri slučaja, a lani u čak deset.

U odnosu prema 2011. godini, na području cijele Hrvatske evidentno je povećanje otkrivenih lažnih eura za 29,7 posto. Godinu dana prije otkriveno ih je 664. Što se tiče američkih dolara, njih je lani pronađeno tri puta manje nego godinu dana prije, kada ih je evidentirano 313. Krivotvorenih hrvatskih kuna lani je pronađeno manje za 29,1 posto nego u 2011. godini, kada ih je u optjecaju otkriveno 444. Ukupna nominalna vrijednost registriranih krivotvorenih novčanica kuna prošle godine iznosi 114.480 kuna.

Lani se najčešće krivotvorila novčanica od 500 kuna (122), potom 81 od 200, 34 od 1.000 kuna, 25 od 10, 23 u apoenima od 50 kuna, 16 novčanica od 100, te 14 od po 20 kuna. Od ukupno otkrivenih 1.309 krivotvorenih novčanica lani, njih 869 otisnuto je tiskarskim tehnikama (plošni i duboki tisak), a 340 komada ispisano je tintom. Tintom ili tonerom, ili kombinacijom tih dviju tehnika, bilo je ispisano 17 lažnih novčanica, dok je 81 krivotvorina bila ispisana samo tonerom.

- Potrebno je naglasiti da se tehnike reprodukcije tisak i ispis tintom/tonerom uvijek odnose na zajedničke klase krivotvorenih novčanica, što podrazumijeva veće izrađene količine i dobru, vrlo dobru ili opasnu kvalitetu izrade. Ostale tehnike reprodukcije odnose se na nacionalne klase krivotvorenih novčanica izrađenih u manjoj količini i loše su ili osrednje kvalitete izrade - ističu u Hrvatskoj narodnoj banci.

Sandra LACIĆ
EURI - NAJVJERNIJE KOPIJE

Kako navode u HNB-u, od ukupno 861 krivotvorene novčanice eura, 755 novčanica je po kvaliteti izrade ocijenjeno dobro ili vrlo dobro, što znači da je prepoznavanje takvih novčanica otežano u javnosti. Što se tiče lažnih kuna, one su čak u 98,4 posto slučajeva bile tako loše kvalitate da građanima ne bi trebale otežavati prepoznavanje.

HNB POZIVA NA OPREZ

“Uzme li se u obzir činjenica da je vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja, poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, HNB poziva građane na pojačan oprez. Institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem pozivamo na primjenu odluka Hrvatske narodne banke o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica”, upozorili su iz HNB-a.

BRAČNI PAR I ŠOGORICA TISKALI NOVČANICE OD 1.000 KUNA

Protiv poduzetnog bračnog para i njihove šogorice iz Đakova, Općinsko državno odvjetništvo u Našicama podignulo je lani optužnicu zbog krivotvorenja novca. Obiteljski “biznis” otkriven je u veljači prošle godine, a novčanice u apoenima od 1.000 kuna 43-godišnjak je tiskao. Njegova 45-godišnja supruga i 36-godišnja šogorica u 30-ak su gradova diljem Hrvatske tim novčanicama kupovale raznu robu. Jeftine proizvode kupovale su na benzinskim postajama, u trgovinama i na raznim drugim mjestima, sve u cilju da bi dobile što više “kusura” pravog novca. Na taj način bračni par je zaradio 48.000 kuna, dok se šogorica uspjela okoristiti za 21.000 kuna.

Možda ste propustili...

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike