Sport
ŠKOTI U ZAGREBU

Povratkom u Maksimir najviše će izgubiti reprezentativci
Objavljeno 11. ožujka, 2013.
Uvjereni smo da u Zagrebu neće biti tako poticajna atmosfera kakva bi bila u Osijeku

Jedne tople listopadske noći prije pola godine u salonima Gradskog vrta vladala je euforija. Prašili su tamburaši, orila se pjesma, nazdravljalo se povratku u život hrvatske reprezentacije koja je nekoliko sati ranije isprašila Wales pred krcatim tribinama osječkog stadiona.

Oduševljeni dužnosnici HNS-a obasipali su hvalospjevima gostoprimstvo, atmosferu i najviše topao prijam koji je nacionalnoj selekciji pripremljen u Osijeku u trenutku kada joj se u nekim hrvatskim gradovima zviždalo i dočekivale su je poluprazne tribine. Sve je tada bilo idilično pa nije ni čudo da su tada čelnicima HNS-a ispadali bomboni iz usta. Daleko najglasniji bio je Zdravko Mamić koji je odmah obećao da će se susret Hrvatska - Škotska igrati u Osijeku. Mnogi su to obećanje shvatili vrlo ozbiljno i nitko nije niti pomišljao da se to neće dogoditi, jer Osijek i Slavonija i Baranja “kockastima” su stvarno otvorili srce.

Već su počele i pripreme za susret sa Škotima, krenulo se rezervirati hotelske sobe, a onda je prije mjesec i pol dana predsjednik HNS-a Davor Šuker rekao: “Polako, neće to baš ići samo tako”. Danas je sve jasno. Kad se euforija slegla, kad je u HNS stigla pošta i još jedno upozorenje iz UEFA-e da smo pod povećalom, Osijek je brzo gurnut u stranu i izigran, te je pod krinkom sigurnosnih uvjeta utakmica protiv Škotske dodijeljena je Maksimiru. Iskreno, to objašnjenje djeluje vrlo prozirno i krhko. Što se to promijenilo u ovih šest mjeseci da Wales može gostovati u Osijeku, a Škotska ne. Iznenađen odlukom Izvršnog odbora bio je i izbornik Igor Štimac, koji je nakon utakmice s Velšanima usklinuo:

- Želio bih da se svaka utakmica reprezentacije igra u Osijeku!

No, njemu se u cijeloj ovoj priči nema što zamjeriti. On nije taj koji odlučuje.

Zapitati se moraju oni koji su se opet poigrali s osjećajima slavonskog čovjeka. Ovdje se štuje Hrvatska do bola, jer ovdje je ova država i obranjena i zato nismo zaslužili takav površni tretman. Nakon svega što se događalo za i nakon susreta protiv Walesa Osijek je zaslužio jedno ozbiljnije objašnjenje zašto mu se uskraćuje ono što mu je obećano. Iako, moramo biti do kraja iskreni i reći da predsjednik HNS-a Davor Šuker nije otvoreno govorio o tome da će Osijek dobiti organizaciju susreta sa Škotskom. I sve nas je pomalo zahvatila euforija nakon te sjajne večeri, pa “smo možda malo i poletjeli”. No, da to ne bude baš previsoko pobrinulo se društvo iz Rusanove i brzo nas prizemljilo. U biti, tom odlukom najviše će izgubiti reprezentacija, jer smo uvjereni da u Maksimiru protiv Škota neće biti tako poticajna atmosfera kakva bi bila ovdje. No, isto tako moramo pogledati istini u oči i priznati da Gradski vrt teško može udovoljiti sve višim standardima za organizaciju susreta tog tipa. Problem je u tome što su to jako dobro znali i svi oni koji su se nakon susreta s Walesom razmetali velikim obećanjima i svejedno su nam obećavali brda i doline, a danas su se skrili iza jednog šturog priopćenja. I onda će se ti isti opet pitati: “Zašto nam se zviždi?” E, pa gospodo, ovo je najbolji primjer zašto niste voljeni i cijenjeni. Tko voli prevrtljivce pune lažnih obećanja? Ubuduće će za naše mentalno zdravlje valjda biti najbolje da takva obećanja više ne doživljavamo ozbiljno.

Dalibor KELER
Rekli su 16. listopada 2012.

Zdravko Mamić

član IO HNS-a

Radi se na decentralizaciji, nogomet će ići narodu. Osijek je zaslužio da ovdje proslavimo odlazak u Brazil

Davor Šuker

predsjednik HNS-a

Pun pogodak je doći u Osijek. Vrlo je važno za hrvatski nogomet da se igralo u ovakvom ambijentu

Igor Štimac

izbornik

Ja bih sve utakmice igrao u Osijeku. Nije važan kapacitet stadiona, nego ljubav koju na njemu dobivamo

Gradskog vrta

Hrvatska reprezentacija u Osijeku uvijek bude dočekana i tretirana kao svetinja. Ljubav ljudi prema “kockastima” osjeti se na svakom koraku i zato nije upitno da će Gradski vrt uvijek biti pretijesan za one koji žele pružiti podršku. To je najjači adut u izboru Osijeka za domaćina hrvatskoj reprezentaciji. No, ovaj put očito to nije bilo dovoljno.

Gradskog vrta

Gradski vrt nije objekt dostojan igranja nacionalne selekcije. Ne samo zbog sigurnosnih aspekata, poput nedostatka brojača na ulazima i laserskog očitavanja ulaznica, nego i zbog ukupnog komfora. Glavna i novinarska loža ne zadovoljavaju kriterije udobnosti, a ni kapaciteta, jer stadion ima samo 1.000 natkrivenih mjesta, dok je i travnjak daleko od potrebne kvalitete. Ako želimo češće gledati Hrvatsku u Osijeku, onda te nedostatke valja ukloniti.

Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike