Novosti
KVALIFIKACIJSKI OKVIR

Ministarstvo znanosti ukida Bolonjski proces?!
Objavljeno 10. ožujka, 2013.
Za reviziju 'Bolonje' je i akademska zajednica koja godinama upozorava na probleme

OSIJEK - 'Bolonja' je uvela kaos u sustav, Hrvatski kvalifikacijski okvir to će ispraviti - rekao je ministar znanosti Željko Jovanović te pojasnio da je HKO temeljni dokument na osnovi kojega će se razviti novi standardi kvalitete u obrazovanju te će se za dvije godine s njima usklađivati obrazovni programi u srednjim školama i na fakultetima. Bolonjski proces koji je u Hrvatskoj uveden 2005., smatra ministar, mogao bi prvi 'stradati', a kao razlog navodi kaos koji se pojavio - 2004. godine bilo je 400 studijskih programa, a danas ih je 1.300!

- Danas imamo bezbrojne programe, primjerice, za prvostupnika ekonomije, koji su vrlo različiti. Jesu li svi oni na razini na kojoj trebaju biti, vidjet ćemo kada uspostavimo standarde kvalitete. Nitko tko ne bude udovoljavao standardima neće moći dobiti brend kvalitete HKO-a, tako da neke programe očekuju postupci reakreditacije - pojasnila je ministrova pomoćnica za visoko školstvo Ružica Beljo Lučić.

Za reviziju 'Bolonje' je i akademska zajednica koja godinama upozorava na probleme. Takav je način studiranja doveo u situaciju da se ponovno traži faktografsko znanje, memoriranje, popisivanje studenata, brdo administracije za profesore, a sve je u konačnici dovelo do smanjenja kvalitete studiranja. Također, ističu da je duljina školovanja bez ikakve potrebe produžena s četiri na pet godina, jer više od 90 posto prvostupnika nakon tri godine preddiplomskog studija ionako upisuje diplomske studije. I dalje su mnogi predmeti rascjepkani, osobito u društveno-humanističkim znanostima, više je obveznih nego izbornih predmeta, a trebalo bi biti obratno, nema mobilnosti, a ne postoje ni kriteriji izvrsnosti. E.Soudil

Ružica Beljo Lučić

pomoćnica ministra

Danas imamo bezbrojne programe, primjerice, za prvostupnika ekonomije, koji su vrlo različiti

Možda ste propustili...

ZASTUPNICI ODGOVORILI NA PREMIJEROVE KRITIKE

Oporba bi opet isprike i izbore

BOLJI ODNOSI HRVATSKE I SLOVENIJE

Potpora ulasku u eurozonu i Schengen

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ ZARAŽENO NOVIH 1758 OSOBA, 15 JE UMRLO

U OBŽ 94, u VSŽ 58 novih pozitivnih, preminule dvije osobe

2

EUROSPIN USKORO U SLAVONSKOM BRODU

Još jedno odredište za Pametnu kupnju stiže u Slavoniju

3

KONFERENCIJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Razvojna rješenja za Slavoniju i Baranju