Osijek
PONUDA ERDUTSKOG VINOGORJA NA JEDNOM MJESTU

U Dalju počinju radovi na uređenju vinskog muzeja
Objavljeno 11. ožujka, 2013.
Središte naselja dobiva specifičnu turističku atrakciju i nov izgled

DALJ - U Dalju danas počinje uređivanje vinskog muzeja u središtu mjesta kao dijela projekta kojim Osječko-baranjska županija i Općina Erdut žele poboljšati turističku ponudu tog kraja. Projekt je vrijedan stotinu tisuća eura, kazali su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, općinski načelnik Jugoslav Vesić i njegov zamjenik Dragan Vulin prilikom posjeta Dalju i lokaciji na kojoj će se postojeći podrum, koji je do sada bio konzerviran kako bi ga se zaštitilo od propadanja, pretvoriti u vinski muzej

Šišljagić tu investiciju, za koju je sredstva osigurala Županija, smatra odličnom za privlačenje još više gostiju u taj vinorodni kraj i da će podići razinu turističke ponude te najavio kako će muzej biti završen za mjesec i pol dana.

Jedinstvenost izgleda budućeg vinskog muzeja u Dalju je što se, za razliku od ostalih vinskih muzeja koji se grade na području županije i koji su smješteni u autohtone kuće, nalazi u podrumu i projekt je dobio izuzetno visoku ocjenu i Bruxellesu. Bit će opremljen starinskim drvenim namještajem i župan Šišljagić je uvjeren da će biti turistička atrakcija. Načelnik Vesić smatra da će muzej dati posebnu vizuru središta Dalja.

- Okupit ćemo sve brojne vinare i njihovu ponudu na jednom mjestu. Dokumentacija je pripremljena prije nekoliko godina i čim je Županija raspisala natječaj za taj europski projekt, mi smo bili spremni aktivirati objekt koji smo sačuvali upravo za takvu namjenu. Sve će se to uklopiti u projekt Wine tour koji na našem području obuhvaća uređenje više od tri kilometra vinskih cesta - kaže Vesić.

- Budući vinski muzej bit će polazišna točka za sve posjetitelje koje zanima vino. U njemu će biti izložena vina erdutskog vinogorja svih naših vinara. Za trajanja projekta, do 1. rujna ove godine, neće biti prodaje vina u muzeju, nego će se posjetitelji upućivati pojedinim vinarima čija će vina moći kušati u muzeju. Smatram da su naši vinari svojim radom i ulaganjima u svoje vinograde i kušaonice zaslužili potporu Županije i Općine Erdut u smislu uređenja vinskih cesta i gradnje muzeja - kazao je Vulin.

Darko PEJIĆ
RAZVIJAMO TURIZAM

“Posebice me veseli to što je Županija osigurala sredstva iz europskih fondova. Ovaj će projekt, uz putničko pristanište u Aljmašu, u koje je Županija investirala više od dva milijuna kuna vlastitih sredstava, značajno pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma u našim krajevima”, smatra Vulin.

Najčitanije iz rubrike