Regija
ŠEĆERANE ZANIMLJIVE PARTNERIMA

Strani proizvođači zainteresirani za
vlasničku strukturu Sladorane i Vira
Objavljeno 11. ožujka, 2013.
Povezivanje bi značilo participiranje u vlasničkoj strukturi s udjelom od 25 posto

ŽUPANJA – Za ulazak u vlasničku strukturu grupacije Viro-Sladorana, kako doznajemo, zainteresirani su vodeći europski proizvođači šećera. Povezivanje bi značilo participiranje u vlasničkoj strukturi s udjelom od 25 posto, što bi županjskoj i virovitičkoj šećerani dalo dodatnu težinu i jaču poziciju. A i sama činjenica da uz sebe imaju jake i renomirane igrače donijela bi im drugačiji tretman i ne bi se više moglo ni smjelo dogoditi da se pojedinci iz vlastitog hira, osobnih interesa ili zbog stranačke nesnošljivosti poigravaju sudbinom tvornica koje prehranjuju više od tisuću obitelji i jamac su gospodarskog razvoja svoga kraja. Vlasnik Vira i Sladorane Marinko Zadro uvjeren je da će uspjeti pronaći svoje mjesto i opstati na nemilosrdnom europskom tržištu.

- Mi smo se izborili, povećali smo kapacitet prerade šećerne repe čak tri puta, digli smo sve standarde na europsku razinu i mislim da imamo velike šanse. Međutim, danas je nažalost tako, čim ste u nečemu dobri, odmah vas napadaju. Već razgovaramo s nekoliko stranih tvrtki koje će biti naši partneri i omogućiti nam da se još bolje učvrstimo i u proizvodnji i na tržištu - ističe Zadro.

Zbog ekstremne suše prošla je godina za proizvođače šećerne repe i hrvatsku industriju šećera bila iznimno loša i ostat će zapamćena po jednoj od najkraćih kampanja prerade slatkog korijena. Na sirovinskom području županjske Sladorane prinosi su smanjeni za čak 40 posto i u prosjeku su iznosili 34 tisuće tona po hektaru, što je za gotovo 20 tona manje od optimalnih. Izniman podbačaj odrazio se i na količinu proizvedenog šećera. Proljetna sjetva je na pragu, i do sada je, prema riječima predsjednika Uprave Sladorane Luke Burilovića, ugovoreno oko 9.000 hektara. Vlasnici Sladorane i Vira izašli su u susret proizvođačima i retroaktivno podigli otkupnu cijenu repe sa 300 na 340 kuna za tonu na bazi digestije od 16 posto.

- S obzirom na to da ove godine ulazimo u EU, imamo nove okvire i ograničenje proizvodnje šećera. Sladorana je dobila proizvodnu kvotu od 67,5 tisuća tona, a Viro tvornica šećera Virovitica 57,5 tisuća tona, što je ispod naših očekivanja. Moram priznati da sam pomalo razočaran raspodjelom kvota. Međutim, mi se u tim okvirima moramo naći i učinit ćemo dodatne napore kako bismo prebrodili i tu situaciju“, poručuje Burilović.

Površine između devet i deset tisuća hektara na sirovinskom području Sladorane optimalne su za proizvodnju dodijeljene kvote šećera. Međutim, ako ova godina bude samo dijelom slična prošloj, ugovorene površine neće biti dostatne, a potrebna količina repe osigurat će se iz Mađarske.

- Uvjeren sam da će i naši proizvođači, s kojima imamo partnerski odnos, kao i svi mi uložiti dodatan trud i napor kako bi se osigurali što bolji prinosi i kvaliteta repe dostatni za očekivanu proizvodnju šećera - zaključuje Burilović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ŠOKIRANI KVOTAMA

Vlasnik Vira i Sladorane Marinko Zadro, zamoljen da prokomentira proizvodne kvote, koje im je jesenas dodijelilo Ministarstvo poljoprivrede, rekao je: „To je za nas bio veliki šok i nije mi jasno zašto je to napravljeno, zbog koga i zbog čega.“

9.000 hektara

POVRŠINA ZA PROLJETNU SJETVU KOJA JE NA PRAGU DO SADA JE UGOVORILA ŽUPANJSKA SLADORANA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike