Mozaik
7. FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK-FILMA

Na DORF-u 24 filma iz 10 zemalja
Objavljeno 8. ožujka, 2013.
Fresh Danube Films je projekt financiran iz međunarodnih fondova

U Vinkovcima je – predstavljanjem projekta Fresh Danube Films nastalog u partnerstvu festivala DORF (Vinkovci), Cinema City (Novi Sad), Slobodna zona (Beograd) i Crossing Europe (Linz) – u četvrtak navečer počeo 7. festival dokumentarnog rock-filma DORF iza čije organizacije stoji Udruga ljubitelja filma RARE u gradu na Bosutu.

Prve je večeri u Gradskom kazalištu publika vidjela film o vinkovačkom mladom all-girl indie bendu Punčke, autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, a uslijedila je projekcija filma “Zauvijek zajedno” Monje Art i Caroline Bobek o odrastanju skupine bečkih 14-godišnjaka. Festival traje do 10. ožujka i na više lokacija u Vinkovcima bit će prikazana 24 filma iz deset zemalja, uz brojne popratne programe i goste iz Hrvatske, Austrije, Srbije, Slovenije, Japana i Francuske. Otvorenim je festival proglasila pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović izrazivši uvjerenje da će kreativnost mladih pridonijeti procvatu urbane scene, zbog čega, istaknula je, DORF i dalje treba ustrajno razvijati.

– Vinkovci se kroz DORF najbolje prezentiraju Hrvatskoj i Europi – dodao je gradonačelnik Mladen Karlić, pred brojnom publikom koja redovito prati festival. Direktor DORF-a Toni Šarić je, govoreći o projektu Fresh Danube Films, kazao je kako je riječ o trećem projektu financiranom iz međunarodnih fondova u čijoj realizaciji sudjeluje vinkovački festival, a želja je svih partnera da projekt u regiji iznjedri niz novih, mladih redateljskih imena. Spomenuti je projekt novost ovogodišnjeg izdanja DORF-a u okviru kojeg pred publiku dolaze hrvatski filmovi “Pismo ćaći” Damira Čučića i “Sonja i bik” Vlatke Vorkapić, srpski “Ustanička ulica” autora Miroslava Terzića i “Lice revolucije” Vladimira Milovanovića, te još jedan austrijski, “Lokalni heroji” Henninga Backhausa. Od 12 filmova u programu regionalne konkurencije, organizatori izdvajaju premijeru filma “Kako smo ušli u Europu – Slučaj Sexa” autorice Ines Pletikos o kultnom noise bandu i također premijernu projekciju filma o kultnom skopskom radiju “Kanal 103 – Ljubavno pismo alternativnoj kulturi” Siniše Evtimova. U programu međunarodne konkurencije stiže “Esperando el Tsunami” Vincenta Moona, dok je posebna poslastica Tom Waits anti selekcija. Nagradu za najbolji film osmislila je i izradila mlada makedonska umjetnica Marija Miloševska, a u suradnji s KlasikTV iz Zagreba, ove godine DORF dodjeljuje i nagradu od 10.000 kuna za najbolji scenarij. Odluku o pobjedniku donijet će povjerenstvo u sastavu Igor Tomljanović, Dubravko Jagatić i Leon Rizmaul.

U sklopu DORF-a se unatrag tri godine provodi i program EDIT za učenike osnovnih škola, sada i s novinarskom radionicom pod vodstvom Ante Perkovića, te filmskom radionicom Jump Cut! koju za srednjoškolce organizira “Fade in” iz Zagreba. Tu su i projekcije nagrađenih filmova sa 17. filmske revije mladeži, 5. Four River Film Festivala i 44. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva i crtanih filmova za djecu Ivane Guljašević. Osim projekcija u kazalištu, Villi Lenije i caffe Walkowu, u okviru OFF DORF programa su i koncerti u Plus Centru.

Sanja BUTIGAN
Možda ste propustili...

CROATIA RECORDS IZDAO NOSAČ ZVUKA OVOGODIŠNJEG IZDANJA

Objavljene pjesme 71. Zagrebačkog festivala

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

AKUMULIRAO BOGATSTVO OD 5,5 MILIJARDI DOLARA

George Lucas je najbogatiji

Najčitanije iz rubrike