Osijek
PROŠLE GODINE 3,368.000 KUNA

Pomoć za opremu novorođenčeta
lani su dobili roditelji 1.083 djece
Objavljeno 7. ožujka, 2013.
To je samo jedna od poticajnih mjera populacijske politike, kaže Kristić

Vezani članci

GRADONAČELNIK S OBITELJI LABUDOVIĆ

Za peto dijete dobili 10.000 kuna i darove

Prošle je godine Grad Osijek za opremu novorođenčadi osječkim obiteljima podijelio 3,368.000 kuna, što je raspoređeno na čak 1.083 djece.

Od ukupne brojke, do sada je prijava za novčanu pomoć podignuta za 497 prvorođene djece u iznosu od 2.000 kuna, 350 drugorođene djece od 4.000 kuna, 100 trećerođene u visini 6.000, te za svako sljedeće dijete za 2.000 kuna više. Zanimljivo je da je prošle godine u Osijeku bilo jedno sedmorođeno dijete u obitelji, šestero šestorođene, te troje petorođene djece.

- U okviru pronatalitetne politike i 2012. godine Grad Osijek je za svako novorođeno dijete isplatio roditeljima novčanu pomoć za opremu djeteta, a to je samo jedna od poticajnih mjera populacijske politike kojom želimo posebno nagraditi obitelji s većim brojem djece, jer je demografska politika jedan od temeljnih strateških programa kojim Grad nastoji poticati pozitivno društveno okružje prema braku, obitelji, djeci i životu uopće, ističe Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

S ciljem pružanja potpore roditeljima koji su se odlučili na važnost podržavanja života, gradonačelnik Krešimir Bubalo objavio je kako je povećan iznos naknade pa će se roditeljima djeteta rođenog od 31. ožujka 2013. isplaćivati naknada od 3.000 kuna za prvorođeno dijete, 6.000 za drugorođeno, a za svako sljedeće rođeno dijete u obitelji pomoć se povećava za 3.000 kuna. Jednokratnu pomoć u okviru mjera pronatalitetne politike u svom proračunu osigurala je i Osječko-baranjska županija i to za svako novorođeno dijete s prebivalištem na području županije u visini od 500 kuna. Prošle godine Županija je isplatila 1,372.500 kuna za rođenih 2.745 mališana. Hypo Alpe-Adria Bank d.d. pridružila se ovom projektu s dodatnih 50 kuna u okviru projekta Hypo limač štednje.S.Cvetko

KAKO DOBITI NOVAC

Novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta može ostvariti i koristiti jedan od roditelja pod uvjetom da je državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem na području grada ili županije najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, te da je dijete nakon rođenja prijavljeno na području Osijeka ili Osječko-baranjske županije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike