Regija
IVAN ILIĆ “CIGLA” JE U ŽIVOM ZIDU PROTIV DELOŽACIJA

Nije me strah - strah se mogao
iščitati iz očiju interventnih policajaca
Objavljeno 6. ožujka, 2013.
Sa Živim zidom povezao se posredovanjem Facebooka, za akciju je dovoljan “Face poziv”

Ivan Ilić, dvadesetogodišnji student druge godine ekonomije iz Belog Manastira, jedini je Baranjac aktivist udruge Živi zid, koji se nedavno našao u živom zidu kako bi vlastitim tijelom spriječio deložaciju osmeročlane obitelji Frlan iz kuće u zagrebačkom naselju Rudeš.

U namjerama su, podsjetimo, uspjeli. Doduše, deložacija je prolongirana zbog, kako je obrazloženo, lošeg zdravstvenog stanja nekih članova obitelji, ali Ilić i ekipa tamo će se sigurno ponovno naći u slučaju pokušaja nove deložacije.

- Nitko od nas nije dvojio. Pod prijetnjom uhićenja postavili smo živi zid i oči u oči gledali se s jakim snagama MUP-a. Straha nije bilo. Čak bi se moglo reći da se strah vidio u očima interventnih policajaca, ali samo zato što i sami znaju da odrađuju svoj posao, svjesni da će zbog “mafioza” na ulici završiti osmeročlana obitelj - opisuje Ivan nedavna događanja u Zagrebu.

Ističe da nikada neće zaboraviti emocije koje su ga obuzele u trenutku kada su kolabirali neki članovi obitelji Frlan. Slično se dogodilo mjesec-dva prije, kada su spriječili deložaciju zagrebačke obitelji Cvjetković, koja je također ni kriva ni dužna trebala završiti pod vedrim nebom.

- U Hrvatskoj su deložacije postale svakodnevni događaji. Na žalost, za neke kasno doznajemo, pa ih je nemoguće spriječiti. Stoga sve one kojima prijeti deložacija, ne zbog vlastite krivnje, pozivamo da se jave na Facebook stranicu Živog zida - kaže Ivan Ilić.

Aktivist udruge Živi zid postao je slučajno. O udruzi je saznao preko medija, a s aktivistima se povezao posredovanjem Facebooka. Na deložaciju Frlanovih je, prisjeća se, krenuo tajno. Dovoljan je bio “Face poziv” aktivista. Sjeo je u autobus i stigao u Zagreb, gdje ga je dočekao dio ekipe. Osim Zagrepčana, kaže, u živom su se zidu našli i aktivisti iz drugih krajeva Hrvatske, a među njima bilo je Đakovčana, Vukovaraca...

Ivica GETTO
Prodaja kuće pred USKOK-om

Podsjetimo, osmeročlana obitelj Frlan 1995. godine u banci je podignula kredit od oko 193.000 njemačkih maraka, odnosno oko 85.000 eura. Banci su tada uplatili i depozit od 64.000 maraka, a do danas su, tvrde, ukupno otplatili 169.000 eura. Zbog neredovite otplate kredita banka je prodala kuću, a obitelj je za to saznala tek nakon tri mjeseca. Mediji pišu da su Frlanovi pokrenuli šest postupaka, između ostalog i protiv odvjetnika koji ih je zastupao, a slučaj su prijavili i USKOK-u. Kupac je navodno podigao hipotekarni kredit založivši - kuću Frlanovih!?

Oproštena “neposlušnost”

“Roditelji nisu znali da idem. Majci sam sve ispričao tek kada sam se vratio, a otac vjerojatno ni danas ne zna da sam bio u Zagrebu”, priča Ivan, napominjući da mu je majka, kada je čula zašto je otišao, oprostila “neposlušnost”, što sigurno ne bi učinila da je u metropolu, ili bilo gdje dalje, otišao, primjerice, na koncert ili proslavu rođendana.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike