Regija
SVE JE NAOPAKO U ĐURIĆIMA

Policija “privela” janje, ždrebica i guske
u provodu, a krmača regulirala promet
Objavljeno 5. ožujka, 2013.
Sve je naopako, kao u pjesmici o Antuntunu - komentiraju Đurićani

Iako su prometno izolirani i imaju samo 220 stanovnika koji za sebe kažu da žive u slijepom crijevu Hrvatske, u Đurićima nikada nije dosadno i selo je puno dogodovština. A posljednjih je dana, pričaju nam mještani, vrlo živo u noćnim satima, a razlog su – potrage za odbjeglim životinjama.

“Policija je neku večer 'uhapsila' janje koje je lutalo selom, iako u Đurićima nema ni jedne jedine ovce. Policajci su ga 'priveli' u susjedno selo, Račinovce, kod čovjeka koji uzgaja ovce, jer su pretpostavili da je njegovo. Ispostavilo se da ga je gazdin sin darovao nekome u Đuriće, ali ga nisu dobro zatvorili i janje je očito krenulo svojoj kući”, ispričao nam je Antun Golubović.

A dva dana kasnije, pričaju Đurićani, u noćni život krenula je i ždrebica. Uspjela se odvezati i dočepati slobode pa si je malo dala oduška i prokaskala selom. Topot kopita odjekivao je usnulim Đurićima, a kada je shvatio je da je riječ o njegovoj kobili, gazda se brzo razbudio i krenuo u potjeru. Ždrebicu je na kraju pronašao kod rođaka, čijim je konjima malo svratila u posjet. Ništa bolje nije prošao ni Đurićanin kojemu su neku večer guske pobjegle iz dvorišta, usput obrstile salatu u susjednom vrtu, a potom se uputile u središte sela i stigle pred crkvu. Kući se nisu znale vratiti, a nakon dojave gazda je krenuo po svoje pernato blago. “To ima samo kod nas u Đurićima, čovjek po mrklom mraku selom tjera uzgraktale guske! Sve naopako - kao u pjesmici o Antuntunu”, komentiraju raspoloženi mještani.

Da su prenoćile u selu i po obližnjim vrtovima, pitanje je koliko bi ih dočekalo jutro jer su okolici brojne lisice kojima su prava poslastica.

A na scenu su protekle nedjelje “stupile” i svinje. Krmača je prekjučer u centru Đurića “regulirala” promet.

- Ovaj put, srećom, nije bila moja nego tuđa. Znale su i meni pobjeći iz dvorišta, dođu do pola sela, a onda ih još netko potjera i ajme meni. Moram ih ganjati, trčati za njima, ma bilo je tu svakakvih dogodovština - prisjeća se Golubović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Odbjegle krmače u Županji

I Županjci se sjećaju slučaja kada su dvije velike krmače pobjegle iz obora obitelji Benković u Gaćancima i nakon šetnje gradom smjestile se u dvorište poznatog molera Drage Hubera. U prvi je tren pomislio da se netko s njim želi našaliti, no kad je shvatio da je vrag odnio šalu, pozvao je policiju. Očajni Benkovići uzalud su tragali za odbjeglim krmačama koje su se za nekoliko dana trebale oprasiti. Preko radiopostaje molili su građane za bilo kakvu informaciju. Srećom, netko je u policiji slušao besplatne male oglase i odmah reagirao. Nestašne krmače su vraćene presretnim vlasnicima.

Klokan i nosorog - sljedeći?

“Kako je krenulo u posljednje vrijeme, ne bi me čudilo da jednu večer ugledamo klokana ili nosoroga kako šetaju Đurićima. Ne znam jesu li u pitanju podzemne vode ili možda kakvo zračenje, ali očito je da nam se životinje sve češće odlučuju za izlete i noćne provode u selu”, našalio se Golubović.

Najčitanije iz rubrike